eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Fagylaltdivat: pekándiós, almáspités, mandulás, mentás

Két irányzat verseng egymással a fagylaltdivatban: az egyszerű, díszítés nélküli, megbízható alapízek a szokásos tégelyben, illetve a díszes, különleges, aromákkal ízesített, magasra habosítotté. A csokoládé népszerűsége töretlen, az aromatársításoknak azonban csak a fantázia szab határt.

Az egyik népes irányzat a süteményfélék és a csokoládéfajták ízét próbálja utánozni, így született - természetesen Olaszországban, a fagylalt(porok), aromák, ízesítő paszták, szirupok és szószok hazájában - a barackos túrótorta, a szilvásgombóc, a mézeskalács, az almáspite, a mézes puszedli, a zserbó, a palacsinta, a mandulás, kókuszos, mogyorós, meggyes, mentás, bonbonlikőrös csokifagyi.

Egy másik irányzat a biofagylalté - ezeknél az alapanyagokat szigorú kritériumrendszer szerint ellenőrzik - valamint a zöldséges szorbeteké: ma már cékla-, spenót-, és sóskafagylaltot is készítenek, de az egyik tavalyi fagylaltversenyen szerepelt chilis és lecsós ízesítésű is.

Az italok sem maradnak ki: különböző népszerű koktélok zamatát ugyanúgy utánozzák egyes fagylaltozókban, mint a tokaji aszúét vagy egyes likőrfajtákét.

A díszítés kulcskérdés

Nem ritka, hogy csak egy-egy nevet adnak a kompozíciónak, így sztárokról vagy kitalált személyekről is elneveznek fagylaltokat - a Hupikék Törpikék után a James Bond különösen ígéretesen hangzik.

A díszítés kulcskérdés, ez vonzza leginkább a tekintetet. Alapszabály, hogy csak ehető díszeket lehet rátenni a hideg krémek tetejére. Túlzásnak tűnik - és nem is higiénikus - ha fél narancsokat héjastul, vagy éppenséggel fél kókuszt tesznek a tégelyekre, nem beszélve az aranyfüst jellegű vagy ezüsthálót utánzó díszekről - vagy inkább díszletekről. Ami a színeket illeti, a hupikék és az élénk zöld már nem divat - a szolid, kevert árnyalatok kedveltek.

70-től 630 forintig

Széles az árskála: a legolcsóbb gombóc 70 forintba kerül, a legdrágább 630 forintba. Az előbbi egy hipermarketben, az utóbbi egy bevásárlóközpontban kapható. A világ egyik leghíresebb, legpatinásabb amerikai fagylaltjából kerül ennyibe egy gombóc - igaz, jókora.

Jellemzője, hogy semmilyen tartósítószert, port vagy mesterséges adalékanyagot nem tartalmaz, kizárólag jó minőségű friss tejszínt, tojássárgáját és cukrot, valamint természetes ízesítőket használnak fel hozzá, és repülőgépen szállítják Európa számos országába.

Kedvelt idei íz-variációjuk például a vaníliás-pekándiós, a cappuccino-karamell trüflis, az epres túrótortára emlékeztető vagy a mangószorbet.

Címlapról ajánljuk

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×