eur:
389.32
usd:
362.74
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

A tündérmeséknek leáldozott, a vicces figuráké a jövő

Napjaink fiataljai már nem kíváncsiak a tündérmesékre, a gyermekek újabban a mesékből is az izgalmasakat és a vicceset keresik - derült ki egy brit felmérésből, amely szerint a Grimm-fivérek vagy Beatrix Potter már kevéssé népszerű, Roald Dahl, Steve Cole és Jeremy Strong viszont igen kedvelt író a gyermekek körében.

A gyermekek újabban elalvás előtt televíziót néznek, annak ellenére, hogy kiderült: sok szülő még az iskolai évek előtt megtanítja gyermekét olvasni.

Egy nemrég készült kutatás eredményei szerint a szigetországban a szülők kevesebb mint fele olvas fel minden este gyermekének, miközben közülük is minden tizedik úgy olvassa a mesét, hogy néha több oldalt átlapoz a gyorsabb haladás érdekében.

A kutatók a gyermekeket is megkérték arra: elevenítsék fel, mit olvastak vagy hallgattak szívesen tízéves koruk előtt. Kiderült, hogy a legnépszerűbb könyvek a vicces történetek voltak, a gyermekek 28 százaléka ezekből választott, míg mindössze 12 százalékuk tartotta valamelyik tündérmesét a kedvencének.

Állatmeséket mindössze a gyermekek 1 százaléka említett, vagyis Aiszóposz a mai fiatalok közül szinte már senkit sem érdekel.

A három legnépszerűbb író Roald Dahl, Julia Donaldson és Alex Scheffer lett. Közülük a magyar olvasók Roald Dahlt ismerhetik, magyarul a többi mellett a Danny, a szupersrác című regénye jelent meg. A norvégiai születésű angol író azonban a legtöbb embernek a meghökkentő mesék című sorozatból lehet ismerős, amelynek nemcsak egyik szereplője, hanem írója is volt.

Címlapról ajánljuk
Mikor lesz végeredmény? Hány képviselőt küldhetünk Brüsszelbe? – minden, amit tudni kell az EP-választásról

Mikor lesz végeredmény? Hány képviselőt küldhetünk Brüsszelbe? – minden, amit tudni kell az EP-választásról

Olaszországban csak 23 órakor zárnak majd be szavazókörök a június 9-ei európai parlamenti választáson, ezért addig egyetlen országban – így Magyarországon – sem hozzák nyilvánosságra a voksolás hivatalos eredményét. Június 6. és 9. között összesen 370 millió európai választópolgár döntheti el, hogy kik legyenek az Európai Parlament tagjai a következő öt évben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×