eur:
388.74
usd:
362.02
bux:
68882.55
2024. május 8. szerda Mihály

Churchill és Napóleon is megelőzte Hitlert

A középiskolások Mátyás királyt, tanáraik Széchenyi Istvánt kedvelik a legjobban a történelmi személyiségek közül - derül ki a Felvételi Információs Szolgálat idei felméréséből. A kimutatás az év első két hónapjában, több mint 5 ezer tanár és diák megkérdezésével készült.

A négy évvel ezelőtti és a 2005-ös felméréshez hasonlóan 2007-ben is Mátyás király volt a diákok legkedveltebb történelmi személyisége, az "ezüstérem" mindhárom esetben Bonaparte Napóleonnak jutott. Széchenyi István népszerűsége nőtt, ő jelenleg a harmadik helyen áll.

Szent István a diákok körében visszacsúszott a negyedik helyre, Winston Churchill viszont a tizennegyedikről az ötödik helyre jött fel. Adolf Hitler népszerűsége nagyot esett, az ötödikről a tizenegyedikre csúszott vissza. Petőfi Sándor kiesett az első húszból.

A tanárok top húszas listájában hatan szerepeltek, akik a diákoknál nem kerültek be a húsz legkedveltebb történelmi személyiség közé: Abraham Lincoln, I. Erzsébet angol királynő, II. János Pál pápa, J. F. Kennedy korábbi amerikai elnök, Rákóczi Ferenc és Dobó István egri várkapitány.

Címlapról ajánljuk

Salát Gergely: Hszi Csin-ping látogatása Magyarország Kína melletti markáns kiállását is jutalmazza

A kínaiak a fő világpolitikai stratégiája most a saját mozgástér bővítése, és a jövőben a többpólusú világrend kialakítása – mondta Salát Gergely, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt a kínai elnök látogatásának jelentőségéről, a pekingi diplomácia módszereiről, a küldöttség összetételéről és az orosz–kínai viszonyról is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
Megmaradt az ötnapos tőzsdei győzelmi sorozat a tengerentúlon

Megmaradt az ötnapos tőzsdei győzelmi sorozat a tengerentúlon

Gazdasági adatok tekintetében ma Németországból érkeztek fontos számok az ipar kilátásaival kapcsolatban, ezen kívül megjött az európai kiskereskedelmi adat is, illetve a hazai kiskereskedelmi számok is. Tegnap kimondottan jó hangulatban zajlott a kereskedés a tőzsdéken, nagyot tudott a hazai piacon ralizni az OTP. A magyar tőzsdén a Richter volt a legjobban teljesítő nagypapír, emellett pedig kitartott a tegnapi széleskörű optimizmus a piacokon, a vezető európai részvényindexek ezúttal is határozott pluszban álltak meg, míg Amerikában óvatos emelkedést láthattunk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×