eur:
399.01
usd:
364.64
bux:
74011.67
2024. október 10. csütörtök Gedeon

Sokkoló meglepetéseket tartogatnak a gyorsételek

Egyetlen adag döner kebab annyi kalóriát tartalmaz, mint egy egész üvegnyi étolaj - nem ez azonban az egyetlen sokkoló meglepetés, amely a gyorsételek alaposabb vizsgálata során érte a brit táplálkozási szakértőket, akik arra a megdöbbentő következtetésre jutottak, hogy heti két adag ilyen étel elfogyasztása tíz éven belül szívrohamot okozhat.

A hampshire-i önkormányzat megbízásából vizsgálták a táplálkozási szakértők a népszerű gyorsételeket: pizzát, kínai és indiai ételeket, a kebabot, valamint a Nagy-Britanniában igen kedvelt sült halat hasábburgonyával. Az eredmény még a szakértőket is megdöbbentette.

A legtöbb népszerű gyorsétel egyetlen adagja ugyanis annyi zsiradékot tartalmaz, amennyit maximálisan szabadna egy nap fogyasztani. A döner kebabban azonban például 111 grammnyi zsiradék van - a megengedett napi mennyiség duplája!

A gyorsételek ráadásul telített zsírsavakat tartalmaznak, amelyek emelik a koleszterin-szintet és vastagítják az ereket. Ha tehát valaki hetente kétszer ilyesmit eszik, akkor "beprogramozza" a szívkoszorúér-betegségeket.

A gyorsételek egészségügyi hatása természetesen függ attól, hogy egyébként milyen étrendje van valakinek, milyen idős és mennyit mozog. Ha a gyorsételek mellett valaki sok zöldséget és gyümölcsöt fogyaszt, akkor kisebb a veszély.

Ha viszont a gyorsételek mellett sok édességet, olajban sült ételt eszik, és nassol is, akkor minden esélye megvan arra, hogy tíz éven belül szívrohamot kapjon - hangsúlyozta Denise Thomas táplálkozási szakértő, aki arra is figyelmeztetett, hogy például Portsmouth lakosságának 60 százaléka túlsúlyos vagy kövér.

Címlapról ajánljuk
Hogy jött össze ekkora költségvetési többlet? Az elemző elmagyarázza

Hogy jött össze ekkora költségvetési többlet? Az elemző elmagyarázza

Az elmúlt 23 év második legnagyobb költségvetési többlete jött össze idén szeptemberben, a Pénzügyminisztérium előzetes gyorstájékoztatója szerint ugyanis több mint 234 milliárd forintos pluszt mutatott a kilencedik hónapban az államháztartás egyenlege. Az InfoRádó Csiki Gergelyt, a Portfolio elemzőjét kérdezte a számok hátteréről.

Orbán Viktor a strasbourgi plenáris vita végén: "ócska propaganda terepévé vált az Európai Parlament"

Szerdán - az árvíz miatt három hét késéssel - több órán keresztül vitáztak az Európai Parlament plenáris ülésén a magyar EU-elnökségi programról, illetve Orbán Viktor európai szerepéről, kormányzásáról. A heves szóváltásokkal tarkított vitát Orbán Viktor szavai zárták.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.10. csütörtök, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Itt az új történelmi csúcs Amerikában

Itt az új történelmi csúcs Amerikában

Az ázsiai tőzsdéken vegyes mozgásokat láttunk ma, a kínai piacon folytatódott a stimulus-rali utáni korrekció, míg mas ázsiai piacok emelkedtek. Ami az európai tőzsdéket illeti, itt szintén vegyes mozgások látszottak a nap első felében, majd délutánra elkezdett javulni a hangulat. Megérkezett ma a Fed jegyzőkönyve, amiből kiderült, hogy a szeptemberi 50 bázispontos kamatvágás során nem volt teljes az egyetértés a döntéshozók között azzal kapcsolatban, hogy mennyire legyen agresszív a csökkentés.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×