eur:
390.92
usd:
366.57
bux:
68142.02
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

A moszkvai rendőrség szerint maguknak keresték a bajt az angol drukkerek

Moszkvában öt angol futballszurkólót kezelnek kórházban, miután megverték őket az utcán az esti EB-selejtező előtt. A rendőrség öt incidensről számolt be, és letartóztattak egy 25 éves moszkvai lakost. Az orosz hatóságok azt mondták: nem tűrik el, hogy a drukkerek részegen tartózkodjanak a stadionban, és az ígérték, hogy keményen fellépnek a rendbontókkal szemben.

Az esti orosz-angol futballmeccs előtt már tapintható volt a feszültség az orosz fővárosban. A drukkerek radikálisabb csoportjai ugyanis gondoskodtak arról, hogy az este ne csak a futballról szóljon - szerda délelőttig öt incidensről érkezett jelentés, melyek során angol szurkolókat vertek meg a moszkvai utcákon.

A térképet nem ismerik, de tudják, hol lehet inni

A moszkvai rendőrség egyik szóvivője azzal vádolta az angol drukkereket, hogy maguknak keresik a bajt, mert nem csak a futball miatt, "hanem inni és szórakozni jöttek. Elég nehezen igazodnak el a városban, de ez nem akadályozta meg őket abban, hogy érkezésük után azonnal ellepjék a bárokat és a nightklubokat" - mondta Jevgenyij Gilgyeejev.

Ironikus módon az orosz huligánok az angol futball-drukkerek kemény magjának viselkedését másolják le, gyakran brutális eredményességgel. Az internet segítségével a különböző bandák gyakran rendeznek verekedéseket, és az erről készült videókat a YouTube videómegosztó oldalon is publikálják. (Danny Dyer angol színész orosz huligán lányokkal beszélget - videó itt!)

2002-ben, amikor a futballvébé idején Oroszország kikapott Japántól, az orosz huligánok csatatérré változtatták Moszkva belvárosát, és két ember meghalt a zavargásban.

Orosz huligánok most azt mondták a BBC riporterének: az angolok - sajnos - elpuhultak, és szét fogják verni őket.

Kommandósok őrzik a két tábort

Az orosz rendőrség a nem éppen puha módszereiről ismert OMON különleges egységet is mozgósította a meccs biztosítására. A stadionban 5000 rendőr, köztük 2300 belügyi katona próbálja fenntartani a rendet. Így valószínűleg többen lesznek, mint a vendégszurkolók, akiknek a számát 4 és félezerre becsülik.

A két szurkolótábor közötti feszültséget valószínűleg csak fokozza a két ország között a Litvinyenko-ügy és más vitás kérdések miatt jegessé vált viszony.

Brit követség: "részegen ne menjenek a meccsre!"

A brit követség felszólította az angol szurkolókat, ne keressék a bajt, és ne menjenek ittasan a Luzsnyiki-stadionba, mert nem fogják beengedni őket. Nem tudni, hányan hallgatnak a figyelmeztetésre, de a tapasztalat azt mutatja, hogy nehéz szétválasztani a vodkát és a sört a futballtól.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 19:45
×
×
×
×