eur:
391.13
usd:
366.59
bux:
68142.02
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti

Vereségek és győzelmek az AIDS ellen

Az Európai Betegségmegelőzési és Ellenőrzési Központ igazgatója nem ért egyet azzal az amerikai állásponttal, hogy az emberiség elveszíti a csatát az AIDS-szel szemben. Richard Holbrook, a Globális Üzleti Koalíció az AIDS ellen elnöke egy cikkben azt írta: a járvány minden erőfeszítés ellenére megállíthatatlan, az AIDS elleni vakcina kifejlesztése pedig elakadt.

Az Európai Betegségmegelőzési és Ellenőrzési Központ igazgatója az InfoRádióban úgy fogalmazott: nem veszítettük el a csatát, mert nagyon sok részeredmény van, ami azt mutatja, hogy a háború megnyerhető.

Sok igazság van persze Richard Holbrook véleményében, hiszen a vakcina valóban messze van, minden kezelt betegre hat új fertőzött jut, és ha megnézi az ember a globális adatokat, akkor elég szomorú a helyzet, negyvenmillió HIV-fertőzött ember él a világon - fejtette ki Jakab Zsuzsa.

A szakember szerint ugyanakkor a prevenciós stratégiákat illetően nem lehet egyértelmű kaudarcról beszélni, hiszen például a nyolcvanas évek végén a rengeteg kampánynak és a figyelemfelhívó programoknak köszönhetően sikerült az AIDS-t egyik napról a másikra visszaszorítani.

Jelenleg sok helyen nem fordítanak figyelmet arra, hogy kellenek ilyen prevenciós stratégiák, de ahol vannak nemzeti programok, ott nagyon komoly eredményeket érnek el - hangsúlyozta az Európai Betegségmegelőzési és Ellenőrzési Központ igazgatója.

Jakab Zsuzsa szerint jó példa Magyarország is, amely az alacsonyan fertőzött országok között van, ellentétben több térségbeli állammal, például Oroszországgal és Ukrajnával.

Magyarországon az új fertőzések zömét a migránsok jelentik, nyugtalanító ugyanakkor, hogy a heteroszexuális fertőzés is elindult, különösen a fiatalok körében - tette hozzá.

A 40 millió HIV-fertőzött közül 700 ezer él az Európai Unióban; a közösségen belül a balti államok és Portugália esik a magasan fertőzött kategóriába. Pozitívum, hogy a kábítószerrel terjedő fertőzést sikerült jelentősen visszaszorítani, még a Baltikumban is.

Sikerült jelentős eredményeket elérni, de a trendeket még valóban nem sikerült megfordítani - összegzett a szakember.

Hanganyag: Torda Júlia

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 19:45
×
×
×
×