eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Falánkak vagy betegek a túlsúlyos emberek?

Vitát váltott ki a brit orvosi szövetség vezetőjének kijelentése. Hamish Meldrum azt mondta, hogy a túlsúlyos emberek egyszerűen falánkak, és maguk tehetnek egészségügyi problémájukról. Szakemberek szerint a túlsúlyosság sok esetben genetikai eredetű.

A brit orvosi szervezet (BMA) elnöke csütörtökön azt állította, hogy a túlsúlyos emberek maguk felelősek súlyproblémáikért, és az étkezési szokások megváltoztatása eredményesebb lehet, mint az orvosi beavatkozás.

Hamish Meldrum szerint az orvosok túlgyógyszerezik a túlsúlyos betegeket, noha az orvosi beavatkozásra és a gyógyszerekre csak a legvégső esetben lenne szükség a súlyproblémával küzdők kezelésében.

Az orvosi szövetség vezetője úgy vélekedett, a túlsúlyos emberek nagyon bíznak a gyógyszerek hatásában, noha ezek csak korlátozott segítséget jelentenek számukra.

A súlyproblémákkal küzdő embereknek inkább az étkezési szokásukat kellene megváltoztani, így elkerülhetnék az orvosi beavatkozást - vélekedett Hamish Meldrum.

A szakember hozzátette: az egész társadalomban változásra van szükség, és az egészségesebb életmóddal lehetne példát mutatni a túlsúlyosoknak, de nehéz bármit elérni, ha az elhízottak nem hajlandók viselni a felelősséget állapotukért.

"Arról beszélünk, hogy a betegek túlzott étvággyal rendelkeznek, nem pedig arról, hogy egyszerűen mohók" - emelte ki a BMA vezetője.

Szakemberek ugyanakkor nem értenek egyet Hamish Meldrum kijelentéseivel. A Nemzeti Elhízási Fórum igazgatója kiemelte, hogy nagyrészt genetikai hajlam okozza a túlsúlyosságot.

"Rossz megoldás lenne azt mondani az embereknek, hogy menjetek innen, mert ti buták túl sokat esztek" - tette hozzá David Haslam.

Az igazgató szerint a túlsúlyosság komoly egészségügyi problémákat, többek között terméketlenséget, cukorbetegséget és szívpanaszokat okozhat, ezért kell az orvosoknak kiemelten foglalkozni az ilyen betegekkel.

A Nemzetközi Egészségügyi Szervezet (WHO) adatai szerint a britek közel negyede túlsúlyos.

Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×