eur:
393.12
usd:
367.3
bux:
65939.26
2024. április 24. szerda György

A nácik kedvenc stúdiójában viszik filmre a Hitler elleni merényletet

Joseph Göbbels, a náci Németország propagandaminiszterének kedvenc stúdiójában készítik a Hitler elleni 1944-es merényletet feldolgozó játékfilmet. A megrendelésre égető szüksége volt a Babelsberg Stúdiónak, amely három éve a csőd szélére jutott.

A Valkyrie című film forgatását már el is kezdték a német fővárosban, ahol sokan kifogásolták, hogy a merényletet végrehajtó Claus von Stauffenberg szerepét Tom Cruise amerikai színész kapta, aki a szcientológiai egyház prominens tagja.

A német kormány nem ismeri el a szcientológiai egyházat, amely Berlin szerint a pénzszerzést álcázza csupán vallási köntösben. Éppen ezért a német hadsereg kizárta annak lehetőségét, hogy a forgatás során igénybe vegyék a létesítményeit.

A Berlintől délnyugatra fekvő Babelsberg Stúdiónak ugyanakkor kapóra jött a megrendelés, hiszen azóta, hogy 2004-ben a francia Vivendi médiacsoport eladta, egészen tavaly év végéig a fennmaradásig kellett küzdenie.

Az 1911-ben alapított Babelsberg a két világháború között élte fénykorát, többek között Marlene Dietrich is dolgozott a stúdió falai között, ahol 1930-tól a második világháború végéig évente mintegy 100 filmet készítettek.

A nácik hatalomra kerülése után rengeteg propagandafilmet forgattak a Babelsbergben, a híres filmrendezőnő, Leni Riefenstahl is sokat dolgozott itt; a stúdió idővel Joseph Göbbels propagandaminiszter közvetlen irányítása alá került.

A második világháború vége után Babelsberg a szovjet megszállási övezet, majd a Német Demokratikus Köztársaság része lett, így továbbra is ontotta a propagandafilmeket, immár kommunista hangszerelésben.

A berlini fal leomlása után 1992-ben vette meg a Vivendi a stúdiót, de az a jelentős fejlesztések ellenére masszívan veszteséges maradt, ezért a vállalat 2004-ben megvált tőle.

Ezután nehéz évek következtek, amelyek csak idén értek véget, amikor intenzív lobbizást követően a német filmipar jelentős állami támogatáshoz jutott, a Valkyrie például közel 1,5 milliárd forintnak megfelelő támogatást kapott, így sikerült a Babelsbergnek elnyernie a munkát.

A terv

Claus Schenk von Stauffenberg egy összeesküvő csoport tagja volt, ő helyezte el 1944. július 20-án a táskába rejtett bombát Adolf Hitler német diktátor kelet-poroszországi főhadiszállásán. A résztvevők Valkűr hadműveletnek (Operation Walküre) nevezték a tervet.

A náci vezér azonban megúszta könnyebb sérülésekkel, mert a vastag tölgyfaasztal megvédte a detonációtól, így a puccs összeomlott.

Történészek szerint a merénylet és a puccs sikere akár több millió ember életét is megmenthette volna.

1944 júliusa és a második világháború 1945. májusi európai befejezése között folytatódtak a mészárlások a haláltáborokban, valamint négymillió német civil és katona, továbbá másfélmillió szovjet és 100 ezernél is több szövetséges katona halt meg.

Címlapról ajánljuk
Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Kína javára végzett kémtevékenység gyanújával vettek őrizetbe egy embert a karlsruhei szövetségi főügyész utasítására. Az eset különbözik a korábbi háromtól, ezúttal ugyanis egy parlamenti párt európai parlamenti képviselőjének legközelebbi munkatársáról van szó. Kína berlini nagykövetsége visszautasította a vádakat.

A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában - szakértők az Arénában

A lengyelországi önkormányzati választások után mindkét politikai oldal győztesnek vallhatja magát – derült ki az InfoRádió Aréna című műsorában, amelynek Mitrovits Miklós történész és Dobrowiecki Péter, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője, két Lengyelország-szakértő volt a vendége. A beszélgetésben szó esett Donald Tusk Európa-politikájáról és Jaroslaw Kaczynski utódlásának kérdéséről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Hangulatjavulással indult a hét a tőzsdéken, tegnap világszerte felpattantak a tőzsdék a korábbi hetekben tapasztalt esés után. A momentum a mai nap kitartott, Ázsiában nagyrészt emelkedtek a vezető részvényindex és Európában is határozott emelkedést lehet látni, valamint az USA-ban is folytatódott az erősödés. Közben felpörögtek az események mind makrogazdasági, mind gyorsjelentési fronton: itthon az MNB kamatdöntést tartott, és a nap folyamán sorban érkeztek a BMI adatok Európából és az Egyesült Államokból; közben a befektetők a vállalati gyorsjelentésekre figyelnek, a Spotify árfolyama például nagyot ugrott a vártnál jobb eredmények után, de a zárás után érkezik majd a Tesla is, amelyről még a jelentést megelőzően technikai elemzést készítettünk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×