eur:
393.52
usd:
368.04
bux:
66552.25
2024. április 25. csütörtök Márk

Az Északi-sarkon fog úszni, hogy figyelmeztessen a klímaváltozásra

Sajátságos módszerrel akarja felhívni a klímaváltozás hatásaira a figyelmet Lewis Gordon Pugh: úszni akar az Északi-sarkon.

Húsz perc alatt akarja leúszni az egy kilométeres távot a földrajzi Északi-sarkon a brit úszó. A víz hőmérséklete mínusz 1,8 fok - a kihűlés ellen különleges ruhával, sapkával, valamint úszószemüveggel védekezik majd.

Pugh egy orosz jégtörő fedélzetén éri majd el a sarkkört, a csúcskísérletre pedig július 15-én kerül sor: akkor akar egy résen elúszni az Északi sarkpontig.

Pugh ismert hosszútávúszó; és jegesmedvének becézik, mert annyira jól bírja a hideget. Hosszú távokat teljesített már minden óceán, valamint több tó és fjord vizében, találkozott közben krokodilokkal, cápákkal, vízilovakkal és jegesmedvékkel.

"Öt vagy tíz éve még képtelenség lett volna a terv. A legtöbb ember el sem tudja képzelni, hogy ma már nyaranta réseket lehet találni az északi sarki nyílt vizeken" - hangsúlyozta. Szerinte az északi sarki vizek hőmérséklete akár 9 fokkal is emelkedhet az évszázad végére.

Címlapról ajánljuk
Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×