eur:
395.48
usd:
372.82
bux:
65428.99
2024. április 16. kedd Csongor

Magyarországon gyártották a párizsi bérbicikliket

Magyarországon gyártották a jövő hétvégén megnyíló párizsi VÉLIB kerékpárkölcsönző-hálózat biciklijeit - adta hírül vasárnap a Le Journal du Dimanche című francia újság.

A párizsi önkormányzat a közlekedési káosz enyhítésére és környezetvédelmi megfontolásokból jövő vasárnaptól 750 automata tárolóhelyen 11 ezer - félórára ingyen - bérbe vehető kerékpárt állít forgalomba a fővárosiak számára. A tervek szerint az év végére 20 ezerre növelik a bérbiciklik állományát és megduplázzák a kölcsönző állomások számát.

A hálózatot működtető egyik legnagyobb európai kommunikációs cég, a JCDecaux elnöke, Jean-Charles Decaux a lapnak elmondta: mind a 11 ezer kerékpár időben megérkezett a magyarországi összeszerelő üzemből.

Az elmúlt hónapban naponta négy kamionnal érkeztek a Párizs közeli logisztikai központokba a francia Lapierre márka által tervezett járgányok, ahol mindegyiket külön ellenőrizték és előkészítették a forgalomba állításhoz.

A biciklik elhelyezése csak az utolsó pillanatban, jövő szombat éjféltől kezdve kommandó akcióra emlékeztetve 34 óra alatt fog megtörténni. Az utolsó kerékpárok két órával az avatás előtt kerülnek majd a helyükre. A tároló helyek átadását hétfő estig fejezik be.

A bicikliket a cég eredetileg 18 kilogrammosra tervezte, de mivel évente várhatóan 10 ezer kilométert fognak vele kerekezni a párizsiak egy átlagos használatú kerékpár évi 250 kilométeréhez képest, a nagyobb strapabíráshoz végül 22 kilogrammosak lettek.

A bicikliket 29 euróért éves bérlettel lehet majd igénybe venni, amelyre eddig 7800 előfizetés érkezett. A cég az év végéig 200 ezer, hosszú távon pedig félmillió felhasználóra számít. A turisták érdeklődését a napi- és hetijegyek kelthetik fel (egy, illetve öt euróért), bár az önkormányzat nem a turistákra összpontosít.

A VÉLIB lesz az első olyan tömegközlekedési eszköz, amely pénzt termel a párizsi önkormányzatnak. A JCDecaux ugyanis a pályázaton elnyert működtetési jogért fizet, és cserébe reklámfelületeket kap az önkormányzattól, amelyeket tizenötszörös áron értékesít.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.17. szerda, 18:00
Vágujhelyi Ferenc
a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×