eur:
389.82
usd:
362.84
bux:
68086.12
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Hét új csodája van a világnak - nézze meg őket!

A kínai Nagy Fal, a jordániai Petra, a brazíliai Megváltó Krisztus szobra, a perui Machu Picchu, a mexikói Chichen Itza piramis, a római Colosseum és az indiai Tadzs Mahal lett a modern világ hét csodája.

A lisszaboni Luz stadionban tartott ünnepségen jelentették be a nemzetközi szavazás eredményét. Az újkori hét világcsodát mintegy 100 millió, interneten és mobiltelefonon leadott szavazat alapján választották ki a világ 21 műemléke közül.

Az ünnepségen részt vett többek között Neil Amstrong egykori amerikai űrhajós, Jennifer Lopez amerikai énekes és színésznő, Rania jordániai királyné és José Sócrates portugál kormányfő.

A világörökség listáját vezető UNESCO elhatárolódott a kezdeményezéstől. A nagy vesztesek között található a nagy-britanniai Stonehenge és a párizsi Eiffel-torony, amelyek nem kerültek be a csodák közé.

A szavazás ötletadója Bernard Weber svájci filmrendező, múzeumi kurátor. A szervezők szerint a nagyszabású szavazás lehetővé tette, hogy Európán és a Közel-Keleten kívüli építészeti remekek is bekerüljenek a világ csodái közé.

A világ hét csodájának listáját eredetileg a görögök állították össze kétezer éve. Akkor többek között a babiloni függőkerteket, a rodoszi kolosszust, az alexandriai világítótornyot, a gizai nagy piramist válogatták be a csodák közé - közülük mára már csak az utolsó maradt meg.

Az új csodák kiválasztása hat évig tartott. Az UNESCO azért bírálta a szervezőket, mert túl rövid volt a lista, amelyből a szavazók válogathattak. Az UNESCO 660 kulturális és 166 természeti emléket vett fel a világörökségi listájára.

A szakértők közül sem örül mindenki a kezdeményezésnek. Sokan attól tartanak, hogy most megindul a turisták áradata a "csodák" felé, ez pedig végzetes következményekkel járhat például a Chichen Itza számára.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

A havonta megjelenő, elemzésekre, illetve háttérjelentésekre összpontosító népszerű Cicero című magazin azt állította, hogy az atomerőművek egy évvel ezelőtti végleges leállításáról született döntés meghozatala előtt kulcsfontosságú szakértői információkat hallgattak el az atomenergia alkalmazásának legfőbb ellenzője, a zöldpárti gazdasági miniszter előtt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Órákon belül érkezik az adat, ami eldöntheti a forint sorsát

Órákon belül érkezik az adat, ami eldöntheti a forint sorsát

Sorra töri át a vezető devizákkal szemben a fontos szinteket a forint, a magyar idő szerint délután 14 óra 30 perckor érkező amerikai munkaerőpiaci adatok azonban várhatóan ezúttal is komoly elmozdulásokat hoznak a részvény- és devizapiacokon egyaránt, ennek következtében pedig gyorsan változhat a kép a forint esetében is. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×