eur:
389.63
usd:
363.04
bux:
68088.86
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Ha ügyesek vagyunk, két vacsora árát is megtakaríthatjuk

Külföldi nyaralás előtt időszerű kérdés, hogy hol és hogyan váltsunk pénzt, illetve mikor érdemes bankkártyát használni. Ha előre tájékozódunk, akkor akár két családi vacsora árát is megspórolhatjuk.

Ha utazási irodában fizettünk be a nyaralásra, és már itthon kifizettük a szállást és az étkezést, akkor nem érdemes túl sok készpénzt vinni: külföldön is érdemes kártyával vásárolni, mert az általában ingyenes. Arra viszont számítsunk, hogy bazárokban és piacokon általában nem fogadnak el kártyát.

Annyi készpénzt tehát mindenképpen érdemes vinni, hogy kisebb vásárlásokra, meg a görbe estékre elég legyen. Éttermekben többnyire nyugodtan fizethetünk kártyával is, de a bárokban vagy más szórakozóhelyeken ez már kockázatos lehet.

Ha egyéni útra megyünk, érdemes előre tisztázni, hogy a kiszemelt szálláshelyen fizethetünk-e kártyával., amennyiben igen, akkor megint csak ez a jó megoldás.

Ha nagyjából kiszámoltuk, mennyi készpénzre lesz szükségünk, akkor azt érdemes indulás előtt a saját bankunknál beváltani, ugyanis ha két-három nappal előre jelezzük, mennyit akarunk váltani, akkor középárfolyamon kaphatjuk meg a pénzt.

A másik, nagyjából hasonlóan jó megoldás az itthoni pénzváltó, főleg ha van időnk és türelmünk arra, hogy a napi árfolyamváltozásokat figyelve a legjobb pillanatban váltsunk.

Külföldön csak akkor kérjünk készpénzt automatából, ha már végképp kifogytunk, mert a legtöbb bank legalább 1.500 forintos díjat számol fel ilyenkor.

Az egyetlen kivétel, ha olyan bank - vagy bankcsoport - ügyfelei vagyunk, amelyik nyaralásunk helyszínén is üzemeltet automatákat: ez esetben a készpénzfelvételi díj körülbelül egy euró, és ha az átváltási árfolyam megfelelő, akkor egyáltalán nem érdemes a pénzváltással bajlódni.

Címlapról ajánljuk
Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

A havonta megjelenő, elemzésekre, illetve háttérjelentésekre összpontosító népszerű Cicero című magazin azt állította, hogy az atomerőművek egy évvel ezelőtti végleges leállításáról született döntés meghozatala előtt kulcsfontosságú szakértői információkat hallgattak el az atomenergia alkalmazásának legfőbb ellenzője, a zöldpárti gazdasági miniszter előtt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×