eur:
394.09
usd:
365.69
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Mikor mérgező egy gomba?

Megkezdődött az őszi gombaszedési szezon. Mint ilyenkor mindig, a szakemberek arra figyelmeztetnek: ne higgyen senki a különféle legendáknak és házi módszereknek, ha azt kell eldönteni, mérgező-e a leszedett gomba. A tévedés ugyanis könnyen halált okozhat.

Sokan azt mondják, hogy azok a gombák mérgezők, amelyek élénk színűek, például pirosak, vagy kékek. Van, aki úgy hiszi, hogy azok a gombák mérgezők, amelyek megfeketednek.

Ennek a legendának egy másik változata az, amikor a mérgező gomba megfeketíti a hozzá érintett ezüstkanalat.

Mások azt gondolják: úgy lehet legjobban tesztelni az erdőben szedett gombából készült ételt, hogy megkóstoltatják a kutyával vagy a macskával, és ha az nem pusztul el rögtön, akkor eheti a család is.

Ezek mind tévhitek - hangsúlyozta Jakucs Erzsébet, az ELTE docense, aki szerint rendkívül fontos volna, hogy a legmérgezőbb magyarországi gombafajt, a gyilkos galócát már az általános iskolában megtanulják felismerni a gyerekek.

A gyilkos galóca nem csak a legmérgezőbb, hanem a leggyakoribb mérges gomba is Magyarországon.

Egyetlen példány elegendő méreganyagot tartalmaz ahhoz, hogy több emberrel is végezzen. A súlyos mérgezéshez az is elég, ha egy kis darab belekerül az ételbe - mutatott rá Jakucs Erzsébet.

A szakember szerint a gyilkos galóca azért is különösen veszélyes, mert a hozzá nem értőket semmi nem figyelmezteti a gombán arra, hogy mérgező: kinézetre ugyanis szép, és állítólag az íze is jó.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Külső segítséggel pörgetnék fel az ukrán fegyvergyártást, Oroszország elleni háborúhoz fegyverkezik a NATO-tagállam – Háborús híreink pénteken

Külső segítséggel pörgetnék fel az ukrán fegyvergyártást, Oroszország elleni háborúhoz fegyverkezik a NATO-tagállam – Háborús híreink pénteken

Kijevnek több fegyverre van szükség, Lengyelország és Ukrajna ezért azt tervezi, hogy közös fegyvergyártó vállalatokat létesítenek a két ország területén - jelentette be Denisz Smihal ukrán kormányfő csütörtökön Varsóban, a lengyel hivatali partnerével közös sajtóértekezleten. Martin Herem, az észt fegyveres erők főparancsnoka bejelentette, országának két év alatt meg kell kétszereznie a védelemre fordított összegeket, hogy elegendő lőszert halmozhasson fel ahhoz, hogy döntő vereséget mérjen egy orosz inváziós erőre – írja a Reuters. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×