eur:
395.13
usd:
371.12
bux:
65254.29
2024. április 19. péntek Emma

Biotej, az energiaital

Noha beteg emberek számra készülnek, meglepő módon főként egészségesek fogyasztják - mondta Frühwald Ferenc a Biokosár ökomagazin felelős szerkesztője.

A tejhelyettesítők-beleértve a biominőségűeket is - óriási karrieret futottak be a elmúlt évtizedekben.

Eredetileg tejcukorra- és tejfehérjére allergiások számára fejlesztették ki, ám mára főként alternatív fogyasztók (vegetáriusok,vegánok, fogyókúrázók, wellnesshívők stb.) vásárolják.

Kezdetben a tehéntej helyettesítésére szolgáló szója- és rizstejek meglehetősen ihatatlanok voltak. Mára azonban a csúcstechnológiának köszönhetően komoly versenytársaivá váltak az igazi tejnek.

Hivatalosan ezeket nem szabad tejnek nevezni, hiszen nem is azok. Előirásszerű megnevezésük: ital, azaz szójaital, rizsital, sőt ma már zabital és kendermagital is készül.

Közös jellemzőjük, hogy magas növényfehérje-tartalmú magvakból és vízből olyan emulziót készítenek, amely a tej illuzióját kelti.

Óriási azonban a különbség a bio minőségű és a hagyományos tejhelyettesítők között, az előbbiek javára. A nálunk kapható bio tejhelyettesítők mindegyike import termék.

Mi az a biotej?

Manapság gyakran nem az kérdés, hogy ihatunk-e biotejet, hanem az, hogy ihatunk-e egyáltalán tejet?

Egyes vélemények szerint ezer emberből mindössze néhány képes a tehéntejet tökéletesen megemészteni.

Ez a vélekedés minden bizonnyal Indiából vagy Afrikából származik, ahol a lakosság többsége egy enzim hiánya miatt valóba nem képes a tehéntejet feldolgozni, de az európaiak döntő hányada megemészti.

Ráadásul a tej kifejezetten az egészséget szolgálja. Könnyen emészthető zsírsavak, értékes fehérjék, ritkább vitaminok (B12 és D) és magas kálciumtartalom jellemzi.

A biotej azonban a hagyományosnál is sokkal értékesebb. Brit kutatók szerint 64%-kal több Omega-3 zsírsavat tartalmaz, ami csökkenti a szívinfarktus kockázatát, több benne az E-vitamin, ami az érelmeszesedés ellen hat és megvédi a sejteket a szabad gyökök alattomos támadásaitól.

A biotej szignifikánsan magasabb bétakarotin tartalma szintén jelentős előny. Nem beszélve a rákmegelőző és immunerősítő konjzugált linolsav (CLA) aktív jelenlétéről, amely a biotejben háromszor nagyobb mennyiségben fordul elő, mint a hagfyományos tehéntejben.

Fontos hír a szoptató kismamáknak, hogy a biotejben az előbb említett linolsav az anyatejben is megjelenik.

Titka a biotehenek különleges takarmányozásában rejlik, például abban, hogy sok zöldtakarmányt, gazdag pillangós takarmányt és kevés kukoricasilót kapnak.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×