eur:
389.11
usd:
360.64
bux:
68072.34
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Nyitókép: Unsplash.com

Korrupt műszaki vizsgaállomáson csapott le a hatóság – videó

Ötven ember ellen emeltek vádat vesztegetés miatt.

A vádirat szerint a Pest Megyei Kormányhivatal közlekedési hatósági feladatokat ellátó vizsgaállomásán kormánytisztviselőként dolgozó négy vizsgabiztos és két pénztáros a járművek műszaki vizsgáztatása, a vizsgaszervezés és egyéb adminisztratív feladataik ellátása során – beosztásukat felhasználva, a 2003-as nyitást követően rövid idővel – korrupciós rendszert alakítottak ki annak érdekében, hogy jogtalanul rendszeres jövedelemhez jussanak – áll a Központi Nyomozó Főügyészség sajtóközleményében.

A járművek közúti közlekedéssel kapcsolatos hatósági eljárásaiban meghatalmazottként rendszeresen eljáró ügyintézők, az eljárásokkal érintett járművek számához igazodóan jogtalan előnyként különböző nagyságrendű készpénzt fizettek a vizsgabiztosoknak. A hivatalos személyek ezért cserébe gyors és gördülékeny ügyintézést, a hatósági eljárások időpontjainak folyamatos biztosítását, illetve a vizsga alatti kisebb javítások engedélyezését tették számukra lehetővé.

A műszaki vizsgáztatást támogató informatikai rendszer 2009. július 13-án történt elindítása és a vizsgabiztosok 2019. július 2-án történt elfogása között az ügyintézők összesen

55 154 olyan eljárást kezdeményeztek, amelyek során vesztegetési pénzt adtak a vizsgáztatásért.

A tarifa előre meghatározott volt, a kezdeti 2000 forintos összeg eljárásonként 5000 forintban rögzült, amely később a honosítások esetén 10 000 forintra emelkedett.

A pénztárosok és egy, a vizsgabiztosok munkáját segítő személy a vesztegetési pénzeket a vizsgaállomás különböző – kamerával nem megfigyelt – részein az ügyintézőktől átvették, a műszak végén összegyűjtötték, majd azt az elszámoláskor a teljesítésre vonatkozó feljegyzések megsemmisítése mellett a vizsgabiztosokkal maguk között szétosztották.

Az ügyészség felhívja a figyelmet arra, hogy a hivatalos személynek hivatalos eljárásával kapcsolatban adott minden ajándék és pénz bűncselekményt valósít meg.

A Nemzeti Védelmi Szolgálat feljelentése alapján indult ügyben a Készenléti Rendőrség több egységének – köztük a Vagyon-visszaszerzési Hivatalnak – a közreműködésével végrehajtott nagyszabású bűnügyi akcióban történt elfogásról készült videó alább látható:

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×