eur:
393.83
usd:
364.67
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Nyitókép: Pexels

75 fő állt az adócsaló maffia körében

140 céget üzemeltettek, őrzővédő és takarító vonalon mozogva csalták az áfát.

Bűnszervezetben, üzletszerűen elkövetett költségvetési csalás miatt javasol vádemelést a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) 75 ember ellen; az általuk működtetett, 140 cégből álló láncolat őrző-védő és takarítási szolgáltatások ürügyén játszotta ki az áfaszabályokat.

Kuperczkó Adrienn, a NAV Dél-dunántúli Regionális Bűnügyi Igazgatóságának sajtóreferense az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: a somogyi érintettségű, fővárosi irányítású, személy- és vagyonvédelemmel, takarítással és munkaerő-kölcsönzéssel foglalkozó cégháló több száz foglalkoztatottat mozgatott országszerte.

A cégek a közvetített biztonsági őrök és takarítók után nem fizették meg az adókat és járulékokat, továbbá az áfával is trükköztek, mindezzel a költségvetésnek 2,2 milliárdos kárt okoztak - olvasható a közleményben.

A NAV nyomozóinak megalapozott gyanúja szerint a megrendelő cégek valótlan megbízási szerződések alapján vettek igénybe takarítási és őrzésvédelmi munkaerőt, a valóságban ugyanis nem volt szó munkaerőkölcsönzésről, hiszen ténylegesen ők maguk foglalkoztatták a biztonsági őröket és takarítókat.

A nyomozás során a NAV három akciót szervezett a bűnszervezet felszámolására, azok során csaknem háromszáz helyszínen jelentek meg a nyomozók, így 1,5 milliárd forint összértékben foglaltak le ingatlanokat, gépjárműveket, míg az elkövetők összesen több mint 150 millió forintot térítettek meg önkéntesen.

A NAV a bűnszervezetben, üzletszerűen elkövetett költségvetési csalás miatti nyomozás lezárását követően - csaknem kétszázezer oldalas nyomozati anyagban - 75 gyanúsított ellen javasol vádemelést a Somogy Megyei Főügyészségnél - közölte a sajtóreferens.

Címlapról ajánljuk
A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

300 eurónál is többe kerülhet az idei húsvéti bevásárlás Szlovákiában. A Partners piackutató vállalat számításai szerint, 5 százalékkal kénytelenek többet költeni erre az emberek, mint tavaly. Az élelmiszer drágább, a húsvéti díszítés kicsit olcsóbb lett. Egyre több ünnepi asztalon jelenik meg a bárányhús.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×