eur:
389.66
usd:
363.21
bux:
68186.42
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Újabb fordulat a lúgos orvos ügyében

Újabb fordulat a lúgos orvos ügyében

El kell utasítania az ügyészségnek a lúgos támadás ügyében felmerült hamis tanúzás bűntettének gyanúja miatt tett feljelentést. De kizárólag azért, mert a hamis tanúzás miatti eljárás lefolytatásának jelenleg törvényi akadálya van.

Az életveszélyt okozó testi sértés bűntette és más bűncselekmények miatt folyamatban lévő büntetőügyben, a Kúria előtti eljárásban az ügy vádlottjának védője egy 2017. május 02-án kelt levelet csatolt. A levélben a levél írója azt állította, hogy 2016-ban az egyik híradásban egy, a sértett nőt kísérő személyben felismerte azt a férfit, aki őt korábban – még mielőtt bevonult a büntetés-végrehajtási intézetbe – meg akarta bízni az ügy tárgyát képező súlyos bűncselekmény elkövetésével.

A levélben írtak kapcsán az abban érintett férfi tett feljelentést, amely feljelentés büntetőügyben elkövetett hamis tanúzás bűntettére utal.

A feljelentésben megjelölt levél íróját a Fővárosi Főügyészség beazonosította és egyúttal megállapította, hogy a feljelentés tárgyát képező levél valótlan tartalmú.

Ugyanakkor a büntető törvény rendelkezése szerint a hamis tanúzás miatt mindaddig, amíg az alapügy – vagyis az az ügy, amelyben a hamis tanúzást elkövették – nem fejeződik be, büntetőeljárás csak az alapügyben eljáró hatóság feljelentése alapján indítható. Az ügy jelenlegi szakaszában ez a hatóság a bíróság.

Újabb fordulat a lúgos orvos ügyében

A Budapesti Nyomozó Ügyészségnek ezért a hamis tanúzás bűntette miatti feljelentést – a törvény által megkívánt feljelentés hiánya miatt – el kellett utasítania.

E törvényi akadály elhárultával, azaz az alapügy jogerős befejezését követően a feljelentést az ügyészség haladéktalanul elbírálja.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

A havonta megjelenő, elemzésekre, illetve háttérjelentésekre összpontosító népszerű Cicero című magazin azt állította, hogy az atomerőművek egy évvel ezelőtti végleges leállításáról született döntés meghozatala előtt kulcsfontosságú szakértői információkat hallgattak el az atomenergia alkalmazásának legfőbb ellenzője, a zöldpárti gazdasági miniszter előtt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×