INFORÁDIÓ 
2020. június 5. péntek
Fatime

ügyészség

lúgos orvos

lúgos támadás

hamis tanúzás

Újabb fordulat a lúgos orvos ügyében

Újabb fordulat a lúgos orvos ügyében

InfoRádió

El kell utasítania az ügyészségnek a lúgos támadás ügyében felmerült hamis tanúzás bűntettének gyanúja miatt tett feljelentést. De kizárólag azért, mert a hamis tanúzás miatti eljárás lefolytatásának jelenleg törvényi akadálya van.

Az életveszélyt okozó testi sértés bűntette és más bűncselekmények miatt folyamatban lévő büntetőügyben, a Kúria előtti eljárásban az ügy vádlottjának védője egy 2017. május 02-án kelt levelet csatolt. A levélben a levél írója azt állította, hogy 2016-ban az egyik híradásban egy, a sértett nőt kísérő személyben felismerte azt a férfit, aki őt korábban – még mielőtt bevonult a büntetés-végrehajtási intézetbe – meg akarta bízni az ügy tárgyát képező súlyos bűncselekmény elkövetésével.

A levélben írtak kapcsán az abban érintett férfi tett feljelentést, amely feljelentés büntetőügyben elkövetett hamis tanúzás bűntettére utal.

A feljelentésben megjelölt levél íróját a Fővárosi Főügyészség beazonosította és egyúttal megállapította, hogy a feljelentés tárgyát képező levél valótlan tartalmú.

Ugyanakkor a büntető törvény rendelkezése szerint a hamis tanúzás miatt mindaddig, amíg az alapügy – vagyis az az ügy, amelyben a hamis tanúzást elkövették – nem fejeződik be, büntetőeljárás csak az alapügyben eljáró hatóság feljelentése alapján indítható. Az ügy jelenlegi szakaszában ez a hatóság a bíróság.

Újabb fordulat a lúgos orvos ügyében

A Budapesti Nyomozó Ügyészségnek ezért a hamis tanúzás bűntette miatti feljelentést – a törvény által megkívánt feljelentés hiánya miatt – el kellett utasítania.

E törvényi akadály elhárultával, azaz az alapügy jogerős befejezését követően a feljelentést az ügyészség haladéktalanul elbírálja.

Kapcsolódó hang

Újabb fordulat a lúgos orvos ügyében
 
A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018