INFORÁDIÓ 

2018. március 20. kedd
Klaudia

Egymásnak esett a bíróság és az ügyészség

Infostart / InfoRádió
Keményen bírálta a Budapest Környéki Törvényszék a Pest megyei főügyészséget a szigetszentmiklósi házaspár ügyében, akik a vád szerint szexuálisan is bántalmazták gyermekeiket. A bíróság azonban a vádlottakat kiskorú veszélyeztetése miatt ítélte el, a többi vád alól pedig felmentette. A főügyészség visszautasította a bíróság által elmondottakat.

A Budapest Környéki Törvényszék kedden hozott ítélet a szigetszentmiklósi házaspár ügyében. A bíró az ítélet indoklásakor keményen bírálta az ügyészség munkáját, a vádiratot. A bírónő szerint az alapvádiratban túl sok olyan megállapítás volt, amely a gyermekek elmondásain alapult. A nyomozás hiányos volt, ezt a bíróságnak kellett pótolnia.

A bíró kitért arra, hogy a vádhatóság olyan pszichológus szakértőt vont be a nyomozásba, aki nem volt kompetens, ezért új szakértőt kellett felkérnie.

A Pest megyei Főügyészség mindezt nem hagyta szó nélkül. Egy sajtótájékoztató keretében reagáltak az elhangzottra. A Pest megyei főügyész visszautasította a bíróság kritikáit. Szerinte azok indokolatlanok és valótlanok. Szabó Ferenc szerint nem igaz, hogy hiányosak voltak a bizonyítékok, szerinte mindent beszereztek.

A főügyész a sajtótájékoztatón elmondta azt is: a szigetszentmiklósi házaspár ügyében fellebbeztek, az ítélet hatályon kívül helyezését kérték. Az ügyészség álláspontja szerint a perben eljárási szabálysértések történtek. Szabó Ferenc azt mondta, hogy szakmai hibákat vél felfedezni a bíróság munkájában.

A Budapest Környéki Törvényszék pénteken közleményben reagált az elhangozottakra. Azt írják, hogy sajnálják és tudomásul veszik a történteket. Megjegyzik: a jogerős ítélet fogja eldönteni, hogy helyesek-e az ügyészség érvei.

Hanganyag: Kálló Izabella


A címlapról ajánljuk