eur:
389
usd:
361
bux:
68646.61
2024. május 7. kedd Gizella

Néhány tíz méterre a tragédiától: "mindenki sikoltozott"

Sikoltoztak félelmükben annak az utasszállító gépnek az utasai, akik már-már megnyugodtak, hogy biztonságosan sikerült a landolás, amikor a pilóta gázt adott, és a levegőbe rántotta a gépet. A rémisztő manőver oka az volt, hogy a kifutópályán egy másik gép gurult.

A Manchesterből Palma de Mallorcára tartó Boeing 737-es 146 utasa közül jó néhányan halálra rémültek, amikor a pilóta élesen felemelte a gépet a kifutópályáról, mivel - csupán néhány tíz méterre tőle - meglátott egy másik repülőt gurulni.

"Rémisztő volt - emlékezett vissza az egyik utas. - Leszálláshoz készültünk, a kerekek is kint voltak már, amikor a gép hirtelen megrándult és újra a magasba emelkedett."

Az utas hozzátette: a repülőn ülők közül többen sikoltozni kezdtek, amikor a pilóta ismét magasba kényszerítette a gépet egy hatalmas gázfröccsel, amitől fülsiketítően felzúgtak a motorok.

"Sokkoló volt, néhány másodpercig azt sem tudtuk, mi történik. Belesüppedtünk az ülésbe. Még az üzemanyagtartályokat is láttam a földön, annyira közel voltunk" - mesélte az utas.

"Aztán minden megnyugodott - folytatta -, és a pilóta elmondta, mi is történt. Tettünk még egy kört a magasban és leszálltunk. Mindenki nagyon megkönnyebbült, hogy újra a földön állhatott."

Az eset hasonlít arra, amely még 2000-ben történt a londoni Heathrow repülőtéren, amikor a British Airways és a British Midland repülői csupán 34 méterre kerülték el egymást a kifutón, miközben a BA gépe felszálláshoz készülve gyorsított.

Az esetet akkor a légi irányítás nem megfelelő működésével magyarázták.

A múlt évben 87 hasonló eset történt, ezek közül nyolcat veszélyesnek minősítettek.

Címlapról ajánljuk

Mbappé az utolsó párizsi BL-meccsére készül a PSG mezében

A Borussia Dortmund egygólos előnnyel kezdi a Bajnokok Ligája-elődöntő ma esti második mérkőzését a Paris Saint-Germain ellen. A sárga-feketék 2013 óta először juthatnak be a fináléba. A helyzet nem egyszerű: a francia bajnok ebben a sorozatban egyszer már legyőzte a Parc des Princes-ben a Dortmundot.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Kis-Benedek József
biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×