eur:
410.21
usd:
393.77
bux:
84384.39
2025. január 24. péntek Timót
Szaloncukor csomagolás előtt a Chocofive Kft. szombathelyi telephelyén 2019. december 14-én.
Nyitókép: MTI/Mónus Márton

A vásárokban és a vendéglátásban vadászik most a Nébih

Elindult a téli szezonális ellenőrzéssorozat, ahol a karácsony és a szilveszter jellegzetes termékeit, ételeit vizsgálják. Idén a hangsúly kereskedelmen és a vendéglátáson van – számolt be az InfoRádióban Pleva György, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal élelmiszer- és takarmánybiztonsági igazgatója.

A Nébih szezonális ellenőrzés-sorozatában most a karácsony és a szilveszter termékeit vizsgálják, így a fókuszban az üreges figurák, a szaloncukrok, a friss húsok és haltermékek állnak – sorolta Pleva György, de megjegyezte, hogy az élő halak árusítására külön figyelmet fordít a Nébih. A hivatal előállítókat is ellenőriz, de a hangsúlyt idén a kereskedelemre és a vendéglátásra helyezik.

Az igazgató az elmúlt 15 év tapasztalatai alapján úgy látja, hogy némi javulás tapasztalható, de mindig vannak olyan hatások, amelyek visszavetik ezt a folyamatot, ilyen volt szerint a Covid-járvány, az energia-árrobbanás és a munkaerőhiányra, ami mind negatívan hatott az élelmiszer-gazdaságra. Mindazonáltal a vállalkozókat egyre felkészültebbnek látja. "Tudják, hogy a hatóságok ellenőrzik őket, így egyre kevesebb stikli kerül elő" – mondta. Hibákat különösen az ideiglenes árusítóhelyeken, vásárokban talál a Nébih, ahol nem annyira szorosra az ellenőrzés, és nincsenek meg azok az önellenőrzői rendszerek, amelyek az áruházláncokban, de akár a kisebb boltokban is működnek.

Minden termék esetében fontos, hogy azt tartalmazza, ami fel van rajta tüntetve. Különösen igaz ez a szaloncukrokra, mivel ez egy Magyar Élelmiszerkönyv által védett termékcsoport, és a különlegességét, a jó minőségét az adja, ha ezeket a minőségi előírásokat betartják. Pleva György kiemelte a csokoládétartalmat, különösen a szülőknek tanácsolja, hogy ha megtehetik, akkor csokoládéból készült terméket vásároljanak, mert ezeknek egészen más az élvezeti értékük, mint a kakaómasszából, gyengébb minőségű, csokoládé jellegű alapanyagból készült termékeknek.

Milyen a jó szaloncukor?

A Nébih élelmiszer- és takarmánybiztonsági igazgatója részletesen beszélt a szaloncukrokról. Mint elmondta, háromféleképpen készülhet: a legrégebbi módszer a kandírozott szaloncukor, ahol a szaloncukor testét cukormázzal öntik körbe, majd hagyják megszáradni, de ez manapság már nem annyira elterjedt. Van az úgynevezett mártott szaloncukor, ahol a tölteléket csokoládéba vagy bevonó masszába mártják, és így hagyják megszilárdulni – ezt főként a zselés szaloncukornál alkalmazzák. A harmadik, talán a legértékesebb típus, ahol egy hüvelyt készítenek a szaloncukornak csokoládéból. A szakember utóbbit illetően megjegyezte, ezeknél a legmagasabb az előírt csokoládétartalom: 25 százaléka az édesség össztömegének. A tokot a legkülönfélébb töltelékekkel lehet megtölteni; van olyan szaloncukor-válogatás, amiben 20-30-féle változattal is találkozhatunk.

Végezetül arról is szó esett, hogy milyen a jó szaloncukor, erre azonban azt válaszolta, Pleva György, hogy ez végképp az egyéni ízléstől függ.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Teljes erővel támad az influenza, de van jó hír is
grafikon

Teljes erővel támad az influenza, de van jó hír is

Az elmúlt héten tovább emelkedett az influenzások száma Magyarországon, de a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ adatai szerint hamarosan csökkenés várható. Közben a koronavírus örökítőanyagának szennyvízben mért országos átlagkoncentrációja tovább csökkent.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×