eur:
399.32
usd:
370.04
bux:
91632.37
2025. március 25. kedd Irén, Írisz
Close up of a box of colourfully wrapped chocolate sweets.
Nyitókép: PeterAustin/Getty Images

Egyre több különleges szaloncukorral találkozhatunk

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Magyar Édességgyártók Szövetségének körképe szerint a legújabb trend a csípős és az édes ízek kombinációja, mennyiségben azonban így is a zselés szaloncukorból fogy el a legtöbb.

Bár a szaloncukor eredetileg külföldről érkezett hazánkba, korábbi formájától annyira eltér, hogy joggal tekinthetjük hungarikumnak - írja közleményében a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK). A papírba csomagolt, eredetileg fondant, azaz cukorszirupból készült nyalánkság német közvetítéssel jutott el Magyarországra és vált népszerűvé a XIX. század végére. Közös történelmünk miatt a szaloncukor hazánk mellett Szlovákiában és Romániában is hagyományos dísze a karácsonyfának.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Magyar Édességgyártók Szövetségének körképe szerint az elmúlt közel másfél évszázadban sem veszített népszerűségéből a termék, sőt, egyre nagyobb szeletet hasít ki a karácsonyi édességkínálatból.

Éves szinten csaknem 3500 tonna szaloncukrot vásárolnak a magyar fogyasztók, háztartásonként egy kilogrammos átlaggal, az értékesítés pedig szezonról szezonra emelkedik.

A gyártók tapasztalatai szerint a hagyomány és az innováció szépen megfér egymás mellett. A zselés szaloncukor továbbra is a legtöbbek kedvence, a marcipános, a kókuszos, a karamellás és a csokoládékrémes mellett azonban ma már egyre több különleges szaloncukor jelenik meg a kínálatban.

A hagyományos ízek vonzzák azokat, akik a jól ismert, megnyugtató ízeket keresik, amelyek kulturális örökséghez vagy gyermekkori emlékekhez kötődnek, ilyen például a zselés szaloncukor. Az innovatív édességeket, amelyek különleges ízkombinációkat vagy modern technikákat alkalmaznak, azok értékelik, akik új és izgalmas dolgokat szeretnének kipróbálni.

Az idei szezonra jellemző egyik új trend a "swicy" ízek térnyerése, amely az édes és csípős ízek ötvözetét jelenti.

Így például borssal vagy csilivel kombinált szaloncukrokat is találni a boltok kínálatában. Népszerűek a fahéjas-szegfűszeges-narancsos-kardamomos ízkombinációk is, amelyek kifejezetten a karácsonyi időszakhoz kapcsolódnak.

Az újdonságok közé tartozik a likőrös szaloncukor, valamint az egzotikus gyümölcsök és fűszerek (birs, körte, rumos szilva, kávé, mangó, maracuja, chili, gyömbér) felhasználásával készült szaloncukrok is. A nagy gyártók mellett a kis, kézműves cégek is képviseltetik magukat a piacon. Utóbbiak a különleges, egyedi édességek terén remekelnek.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2025.03.26. szerda, 18:00
Balasa Levente
a Siemens Zrt – Smart Infrastructure szakmai igazgatója
Itt az új történelmi csúcs az OTP-nél

Itt az új történelmi csúcs az OTP-nél

Tegnap Amerikában kiváló napot zártak a tőzsdék a Nasdaq vezetésével. Ezt követően Ázsiában többnyire esést láthattunk, míg Európában emelkednek a tőzsdék, Amerikában pedig mérsékelt optimizmus jellemzi a kereskedést. Gazdasági események szempontjából ma a hazai fókusz az MNB kamatdöntésén volt, míg külföldön a német Ifo üzleti hangulatindex közzététele után az amerikai Conference Board fogyasztói bizalmi index lesz meghatározó.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×