Az elmúlt év nemzetközi folyamatai miatt nehezen kiszámítható a kakaóbab és így a csokoládé ára – hívta fel a figyelmet a Magyar Édességgyártók Szövetsége elnöke egy internetes szakmai sajtóbeszélgetésen.
Korábban ugyanis 1000-2000 dollár közötti szinten mozgott a kakaóbab tonnánkénti ára, majd tavaly ősztől „horrorisztikus” drágulás kezdődöt, egészen 10 000-ig emelkedett, majd visszament 6000-ig, most pedig megint 8000 körül alakul, ami minimum négyszerese annak az árnak, ami elmúlt sok évben volt tapasztalható – fogalmazott Sánta Sándor.
Kitért arra is, hogy miután már elkezdődött a szaloncukorgyártás szezonja – jelentős mennyiséget kell legyártani, több műszakban folyik a munka –, így a cégeknek már ezen a magas kakaóáron előállított kakaómasszából, -vajból, -porból kell dolgozniuk. Ezért a szövetségnél is kíváncsian várják, hogy milyen polci árakkal jelentkeznek majd ősszel az egyes versenytársak.
„Mindenféleképpen jelentős drágulásra kell készülni, de bízunk benne, hogy azért ez a folyamat majd valahol megáll"
– tette hozzá.
A kakaópiaci felfordulás okait illetően Bukta Gábor, a Concorde Csoport elemzési üzletágvezetője jelezte: korábban viszonylag kiegyensúlyozott kereslet és kínálat jellemezte a piacot, a kínálatra – amelynek legnagyobb része Közép-Afrikából érkezik (a globális kakaótermesztés legnagyobb szereplői Elefántcsontpart, Ghána, Kamerun, illetve Nigéria) – komoly befolyással bír az időjárási viszonyok megváltozása. Ha az időjárás kedvezőtlenül hat a kakaóbab-termelésre, az árak is tartósan felfelé vehetik az irányt.
Szintén problémát jelent, hogy Afrikában a bányász- és a kakaótermelő területek viszonylag közel helyezkednek el egymáshoz, a termesztők számára viszont „iszonyat” erőfeszítést jelentene a kakaó rekultivációja, ezért inkább felhagynak a termesztéssel, ami tartós ellátási zavar generál a kínálati oldalon – magyarázta.
Bukta Gábor hozzátette: ha a kakaó árindexe esik, akkor az édességgyártók részvénye tartósan is emelkedhet a közeljövőben.