eur:
396.07
usd:
354.72
bux:
74905.79
2024. szeptember 27. péntek Adalbert
A megáradt Duna bajai mellékága, a Sugovica 2024. szeptember 23-án.
Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

Megvan, mikorra tér vissza mindenhol az eredeti medrébe a Duna

Éjjel vagy szerda hajnalban tetőzhet a folyó Mohácsnál.

Baját elhagyta az árhullám: hétfő este hat és nyolc óra között, 925 centiméteres vízállással tetőzött a Duna harmadfokú vízállás mellett. A legmagasabb vízszint most már Mohács felé "halad", ez a legutolsó magyarországi vízmérce, ahova valamikor a késő éjszakai órákra, vagy hajnalra várják a tetőzést – mondta az InfoRádióban Siklós Gabriella. A védvonalak mindenütt bírják. A déli szakaszokon is egyre többfelé megjelennek az árvízi kísérőjelenségek: sokfelé "fogtak el" a vízügyesek buzgárokat, fékezték meg a fakadó vizeket, a szivárgásokat, a csurgásokat – tette hozzá az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivője.

Budapesten már az árhullám levonulása utáni munkálatok zajlanak, ezekhez világítanak még itt-ott azok a reflektorok, amelyeket az árvízi figyelőszolgálatok munkájához állítottak fel korábban. Itt egyébként a Fővárosi Csatornázási Művek és a nem a vízügy védekezik.

"A Szigetközben és a Dunakanyarban most már egyre többfelé meg lehetett szüntetni a készültséget, máshol már visszavették a készültségi fokokat. Most már egyáltalán nincsen utánpótlása a víznek a felső szakaszokon, tehát a kisebb mellékfolyókon sem jön semmi, így aztán felgyorsult az apadás, és az első pár száz vízügyes kolléga tegnap este haza is indulhatott a tiszai vízügyekre. Most már a helyreállítási munkák kezdődnek a védvonalakon" – mondta Siklós Gabriella, hozzátéve, hogy a homokzsákok elbontása következik a vízügyesek számára, ezt az adott vízügyi igazgatóság emberei helyben el tudják végezni.

Míg északon már a védekezésre készülnek, addig délen "vízügyes szaknyelven szólva kiterül a víz", vagyis egy kicsit lassabban éri el a "tetőző időpontot", és lassabb az apadás is – mondta a szóvivő az M1 aktuális csatornán kedd reggel.

A hét végére az egész országban fokozat alatti vízállásokat várnak, gyakorlatilag már mindenhol az eredeti medrében lesz a Duna.

Frissítés: az OVF későbbi közleménye kiemeli, hogy ahol lehet, már a víz visszatartására is gondolnak. Áradás közben ugyan nincs mód a víz visszatartására, ám a tetőzést követően, amint elindul az apadás, megkezdődhet a vízpótlás azokon a területeken, amelyek a vízügy rendelkezésére állnak.

(A nyitóképen: A megáradt Duna bajai mellékága, a Sugovica 2024. szeptember 23-án.)

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kormányválság alakult ki Csehországban, koalíciós tárgyalások jönnek

Kormányválság alakult ki Csehországban, koalíciós tárgyalások jönnek

Azután, hogy Petr Fiala miniszterelnök kedden bejelentette, meneszteni kívánja a kabinetből Ivan Bartos kalózpárti kormányfőhelyettest és regionális fejlesztési minisztert, mert nem elégedett a munkájával, a Kalózpártnál "robbant a bomba". Bartos szerint Fiala megszegte a koalíciós szerződést.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.27. péntek, 18:00
Steinbach József
a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke
Megváltoztatja nukleáris doktrínáját Oroszország, Vuhledárban folynak a harcok – Háborús híreink csütörtökön

Megváltoztatja nukleáris doktrínáját Oroszország, Vuhledárban folynak a harcok – Háborús híreink csütörtökön

Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdán bejelentette, megváltoztatja Oroszország nukleáris doktrínáját, kifejezetten azzal a céllal, hogy szükség esetén atomcsapást tudjon mérni Ukrajnára. Eszerint nukleáris csapással lenne sújtható egy olyan agresszor állam is, amely nem rendelkezik nukleáris fegyverrel, de egy másik, atomfegyverekkel rendelkező ország támogatását élvezi. Utóbbi az Egyesült Államokra és Ukrajnára vonatkozhat. Orosz jelentések szerint újabb két települést foglaltak el Donyeck megyében, és már az egykor 14 ezres város, Vuhledár belterületén folynak a harcok.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×