eur:
393.19
usd:
362.72
bux:
73164.07
2024. július 24. szerda Kincső, Kinga
Szavazólap-minták a főpolgármester-választás érvénytelen szavazatainak sajtónyilvános újraszámlálásán a Nemzeti Választási Irodában 2024. június 14-én. A Nemzeti Választási Bizottság június 12-i ülésén rendelte el a főpolgármester-választás érvénytelen szavazatainak újraszámlálását. A bizottság döntésében arra hivatkozott, a bizonyítékok alapján alappal merülhet fel, hogy nagy számban vannak olyan érvénytelennek nyilvánított szavazatok, amelyeket a választási eljárásról szóló törvény rendelkezése szerint érvényesnek kell tekinteni. Az NVB szerint a választás eredményének megnyugtató megállapítása érdekében indokolt az újraszámolás.
Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

Véget ért az érvénytelen szavazatok újraszámolása Budapesten – eldől, ki lesz a főpolgármester

Négy és fél óra alatt végeztek a Nemzeti Választási Iroda munkatársai a főpolgármester-választás 24 592 érvénytelen szavazólapjának ellenőrzésével. Hivatalos eredmény csak a Nemzeti Választási Bizottság 17 órakor kezdődő ülése után lehet.

Ahogy arról az Infostart beszámolt, a vasárnapi főpolgármester-választás vitatott érvénytelen szavazatainak újraszámlálását a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) péntek reggel 9 órakor kezdte meg a sajtó és a választásokon jelenlévő nemzetközi megfigyelők jelenléte mellett, az NVI 24 munkatársának közreműködésével, akik 12 asztalnál vizsgálták át az érvénytelen szavazólapokat.

A számlálás kerületenként zajlott, az NVI munkatársai ezt követően tételesen átvizsgálták az érvénytelen szavazólapokat, és ha érvényeset találtak, azt külön gyűjtötték, hogy az NVB tagjai meg tudják vizsgálni.

A sajtóbeszámolók szerint az első kerülettől a nyolcadikig 141 érvényes szavazatot találtak, a kilencedik kerülettől a tizennegyedikig nagyságrendileg pedig 100-140 között van az érvényesek száma. Helyszíni információk szerint ezek között több lehet a Vitézy Dávidra leadott voks, de nem csak az LMP jelöltjének szavazatszáma emelkedhet.

A folyamat fél kettő körül ért véget, addigra jutottak túl a 24 592 érvénytelen szavazólap ellenőrzésén. Az érvényessé vált szavazatokat most összesíti az NVI, és hivatalos eredmény a Nemzeti Választási Bizottság 17 órakor kezdődő ülésén lehet.

A vasárnapi önkormányzati választáson a jelenlegi főpolgármester mindössze 324 szavazattal előzte meg kihívóját, Vitézy Dávidot, akinek az után nőttek a győzelmi esélyei, hogy két nappal korábban Szentkirályi Alexandra, a kormánypártok jelöltje visszalépett, és támogatóinak azt javasolta, hogy szavazzanak az egyébként civilként, az LMP támogatásával induló Vitézy Dávidra.

Miután nagyon szoros lett a választás kimenetele, Vitézy Dávid a több mint 24 ezer érvénytelen voks újraszámolását kérte – elsősorban azért, mert olyan szavazólapokat is érvénytelennek minősítettek, amelyen a választók a visszalépett Szentkirályi Alexandra mellett egy másik induló neve mellé is ikszet tettek –, és ennek a beadványnak a Nemzeti Választási Bizottság helyt is adott.

Címlapról ajánljuk
Íme a legnépszerűbb szakok - kihirdették a felsőoktatási ponthatárokat

Íme a legnépszerűbb szakok - kihirdették a felsőoktatási ponthatárokat

Nyilvánosságra hozták az idei felsőoktatási felvételi ponthatárokat szerda este, ezzel eldőlt, hogy az általános eljárásban hányan kerülnek be egyetemre, főiskolára. A központi ponthatárváró rendezvény Debrecenben volt, de Budapesten és számos más nagyvárosban is szerveztek hasonló Pont Ott Partit.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.25. csütörtök, 18:00
Nagy Márton
nemzetgazdasági miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×