eur:
396.74
usd:
371.12
bux:
71013.43
2024. június 26. szerda János, Pál

Vitézy Dávid: kezdeményezzük az újraszámlálást, bizonyító erejű okirataink vannak

Rendszerszintű problémák történtek, álláspontjuk szerint tévesen nyilvánítottak érvénytelenné sok szavazatot.

Vitézy Dávid sajtótájékoztatón jelentette be, hogy az elmúlt napokban a jogi stábjukhoz a 23 kerületből 20-ból érkezett bizonyító erejű okirat arról, hogy legalább 202 szavazókörben tévesen érvénytelenné nyilvánították az egyébként érvényes szavazatokat, vagyis amelyeknél Szentkirályi Alexandra neve mellett egy érvényes jelölt neve mellé is tettek X-et.

Az LMP és a Vitézy Dáviddal Budapestért Egyesület jelöltje bemutatta a Nemzeti Választási Iroda vonatkozó állásfoglalását, amely szerinte félreérthető. Állítása szerint ezt érzékelte a Fővárosi Választási Iroda is, amely a szavazás lezárulta után, az utolsó pillanatban, 19.02-kor egy másik állásfoglalással pontosított.

Forrás: Facebook/Vitézy Dávid
Forrás: Facebook/Vitézy Dávid
Forrás: Facebook/Vitézy Dávid
Forrás: Facebook/Vitézy Dávid
Forrás: Facebook/Vitézy Dávid
Forrás: Facebook/Vitézy Dávid

Szerinte ez a két körülmény, valamint az az előre nem látható helyzet, hogy a fővárosi kerületekben eltérő módon húzták ki a visszalépő jelölt nevét (nem egyformán jól láthatóan), bizonytalan helyzetet okozott, amely lehetőséget adott egyes szavazólapok téves értelmezésére.

Tudomásuk van például olyan esetről is, hogy a delegáltak szavazást tartottak a "két ikszes" szavazólapok érvényességéről, és volt, ahol az érvénytelenség mellett döntöttek, helytelenül. Elmondása szerint sokan névvel, címmel, aláírt, jogi kötőerejű nyilatkozatban vállalták stábja felé, hogy a "két ikszes" szavazólapokat érvénytelennek nyilvánították.

„Alapos gyanú van arra, hogy Budapest-szerte, rendszerszinten tévesen történt az érvénytelen szavazatok számlálása, és ezért nagy számban lehetnek olyan olyan érvényes szavazatok, amelyeket érvénytelennek számoltak el” – mondta. Hogy milyen nagy számban, azt nem tudni, ahogy azok megoszlása sem ismert, hiszen a szavazóurnák le vannak zárva.

„Az újraszámlálás, mivel rendszerszintű problémáról van szó, teljes Budapesten az érvénytelen szavazatok körében elkerülhetetlen,

ma ezt kezdeményezem a Fővárosi Választási Bizottságon keresztül a Nemzeti Választási Bizottságnál. Sem Karácsony Gergely, sem én nem nyugodhatunk abba bele, hogy ez a helyzet bizonytalan maradjon. Mindketten tartozunk annak a fejenként több mint 371 ezer embernek, aki ránk szavazott, azzal, hogy egy bizonytalan helyzetet nem tartunk fent és nem veszélyeztetjük a főpolgármester legitimitását” – fogalmazott.

Szerinte világosan látszik, hogy nem egy politikai akcióról van szó, nem arról, hogy ő ne tudna belenyugodni az eredménybe, hanem arról, hogy vannak rendszerszintű problémák, amiket bizonyítani tudnak.

Forrás: Facebook/Vitézy Dávid
Vitézy Dávid elmondésa szerint stábjához önkéntes társadalmi munkában dolgozóktól és önkormányzati forrásokból származó, illetve ellenzéki és kormánypárti delegáltaktól érkező dokumentumok is vannak a több mint 200-ban, amit bizonyítékként be fognak nyújtani. (Grafika: Facebook/Vitézy Dávid)

Megjegyezte még, hogy Karácsony Gergellyel a választások estéjén próbált arról beszélni, hogy mivel nagyon szoros a verseny és szokatlanul sok az érvénytelen szavazat, állapodjanak meg az újraszámolás elkerülhetetlenségében, de azóta se hívta vissza a főpolgármester. Hozzátette: el fogja fogadni az eredményt, de most abban van jelentős kételyük, hogy minden egyes leadott érvényes szavazatot megszámoltak-e.

Kérdésre válaszolva Vitézy Dávid elmondta: eljutottak hozzájuk arra utaló információk, hogy egyes kerületekben lehetett szándékos stratégiai döntés, hogy a lehető legvékonyabban és legláthatatlanabbul húzták át Szentkirályi Alexandra nevét a szavazólapokon, de ez ügyben még további információkra van szükségük. A bizonyítékaik nyilvánosságra hozatalát nem ígérte meg, de azt igen, hogy az NVI-nek az összes hozzájuk jutó, relevánsnak számító információt eljuttatják, erre szerdán 15.30-kor kerül sor.

Álláspontjuk szerint az újraszámlálás a releváns és helyes lépés jelenleg, nem kérik most a választás megismétlését. Továbbra is gyűjtik a bizonyítékokat – a fellebbezési határidő csütörtök 16 óra, a beérkező információk alapján döntik majd el, hogy további jogi lépéseket tegyenek-e.

Az InfoRádió helyszíni tudósítója megkérte Vitézy Dávidot, hogy reagáljon Karácsony Gergely azon mondatára, amely a főpolgármester elmondása szerint egy lehallgatott baráti beszélgetésből került nyilvánosságra, és úgy szól, hogy ha Vitézy elvállalja és elindul a főpolgármester-választáson, akkor "lapáttal fogjuk agyonverni". Mint Vitézy fogalmazott, érzékelte, hogy Karácsony "átvitt értelemben megpróbált agyonverni egy lapáttal", abból, hogy lejárató kampányt fojtatott ellene a Párbeszéd felületein. Szerinte a választók figyelmét sem kerülte ez el.

A vasárnapi választáson a főpolgármester-jelöltekre leadott szavazatok esetében az urnákban 806 142 lebélyegzett szavazólap volt, ezek közül 24 592 érvénytelen, 781 550 volt érvényes. A jelöltek közül Grundtner András (Mi Hazánk Mozgalom) 38 942, Vitézy Dávid (Vitézy Dáviddal Budapestért-LMP-Zöldek) 371 142, Karácsony Gergely (Párbeszéd-Zöldek-DK-MSZP) 371 466 szavazatot kapott.

Címlapról ajánljuk

Már a negyeddöntőben egymást mészárolják a legnagyobb esélyesek

Ha nem az Európa-bajnokságon eddig látott teljesítményből, hanem az előzetes várakozásokból, sőt a keretek erősségéből, piaci értékéből indulunk ki, elképesztő erőkülönbség mutatkozik az úgynevezett felső és alsó ág között az egyenes kieséses szakasz kezdete előtt.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×