eur:
393.21
usd:
362.73
bux:
73164.07
2024. július 25. csütörtök Jakab, Kristóf
Vitézy Dávid, az LMP főpolgármester-jelöltje programismertető beszédét tartja A valódi városfejlesztés 101 pontja címmel a Fonó Budai Zeneházban 2024. április 19-én.
Nyitókép: MTI/Illyés Tibor

Vitézy Dávidék már hétfőn benyújtottak egy fellebbezést, de azt az FVB elutasította

A főpolgármester-jelölt és stábja rögtön a választás másnapján benyújtotta a fellebbezést a IV. és VII. kerület eredményeinek megsemmisítésére és ott új szavazás megtartására vonatkoztatva, amiatt, mert szerintük alig láthatóan húzták át Szentkirályi Alexandra nevét a szavazólapokon. Ezt azonban a Fővárosi Választási Bizottság elutasította.

Mint arról a Infostart is beszámolt, a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) szerdai ülésén elrendelte a főpolgármester-választás érvénytelen szavazatainak újraszámolását, 12 igen szavazattal, 4 ellenében. A testület elrendelte az összes fővárosi szavazóköri urna felbontását és a vasárnapi főpolgármester-választás érvénytelen szavazatainak átvizsgálását, újraszámolását.

Vitézy Dávid sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a problémáikat a Fővárosi Választási Bizottság felé is jelezték, de az elutasította a stáb akkor még a IV. és VII. kerület eredményeinek megsemmisítésére és ott új szavazás megtartására vonatkozó kérelmét - írja az Index.

A főpolgármester-választáson első körben kis különbséggel alulmaradt jelölt stábja a fellebbezést azzal indokolta, hogy az említett két kerületben a szavazólapokról a Vitézy javára visszalépett Szentkirályi Alexandra nevét "vékony vonallal, a főleg idősebb, kevésbé jól látó választópolgárok számára nehezebben észlelhetően húzták ki". Véleményük szerint

"ez oda vezetett, hogy a főváros IV. és VII. kerületének szavazóköreiben feltűnően nagy számú érvénytelen (a jelölt adatainak nem jól látható kihúzása miatt a kiesett jelöltre leadott) szavazat született",

így sérültek a választás tisztaságának alapelvei, és nem volt meg az esélyegyenlőség a jelöltek és a jelölőszervezetek között. Bizonyítékként fotókat csatoltak az érintett kerületekből származó szavazólapokról.

Az FVB szerint azonban a fotókról nem lehetett teljes bizonyossággal megállapítani, hogy tényleg a választás napján, a szavazókörökben lebélyegzett és kiadott szavazólapokról készültek-e, továbbá szerintük a Vitézy Dávid stábja által leadott kerületi részvételi és érvénytelenségi adatokról szóló táblázat sem bizonyítja egyértelműen, hogy "a szavazólapokon a kieső jelölt áthúzásának a módja és az érvénytelen szavazatok mennyisége között ok-okozati összefüggés állna fent".

A Fővárosi Választási Bizottság elutasító határozatát június 11-én keltezték, Vitézy Dávidék ezt követően, június 12-én nyújtották be fellebbezésüket a Nemzeti választási Bizottsághoz, amely el is rendelte az újraszámlálást.

Címlapról ajánljuk
Íme a legnépszerűbb szakok - kihirdették a felsőoktatási ponthatárokat

Íme a legnépszerűbb szakok - kihirdették a felsőoktatási ponthatárokat

Nyilvánosságra hozták az idei felsőoktatási felvételi ponthatárokat szerda este, ezzel eldőlt, hogy az általános eljárásban hányan kerülnek be egyetemre, főiskolára. A központi ponthatárváró rendezvény Debrecenben volt, de Budapesten és számos más nagyvárosban is szerveztek hasonló Pont Ott Partit.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.25. csütörtök, 18:00
Nagy Márton
nemzetgazdasági miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×