eur:
390.78
usd:
358.98
bux:
72940.89
2024. július 20. szombat Illés
Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció (DK) elnöke évértékelő beszédet mond pártja tisztújító kongresszusán a Budapest Kongresszusi Központban 2023. február 5-én.
Nyitókép: MTI/Kovács Attila

Gyurcsány Ferenc: kell még valamit mondanom, Gergő?

A Demokratikus Koalíció elnöke kész forgatókönyvet lát a főpolgármester-választás ügyében.

Egyelőre nem tudni, hogy októbertől ki lesz Budapest főpolgármestere, mert a vasárnapi választást minimális, 324 szavazatos előnnyel a jelenlegi városvezető, Karácsony Gergely nyerte, de kihívója, Vitézy Dávid indítványára a Nemzeti Választási Bizottság szerdán elrendelte a több mint 24 ezer érvénytelen voks újraszámolását. A döntés visszásságaira hivatkozva aztán csütörtök délután Karácsony Gergely közölte: kezdeményezi a főpolgármester-választás megismétlését a lehető legrövidebb határidőn belül.

Az ügyben megszólalt Gyurcsány Ferenc, a Facebookon azt írta, hogy szerinte "mindent meg fognak tenni azért, hogy elvegyék Karácsonytól a főpolgármesterséget. Mindent."

A volt miniszterelnök úgy véli, hogy kész forgatókönyvet látunk, amelyben "a Fidesszel megértő, konstruktív ellenzéki szerepet játszó LMP jelölte a Fidesz egykori államtitkárát, Vitézy Dávidot Karácsony Gergely ellenében. A Fidesz a választás előtt két nappal visszavonta saját jelöltjét és Vitézy támogatására szólította fel híveit. Magyar Péter bejelentette, hogy egyik jelöltet se támogatja és érvénytelen szavazat leadását ajánlotta híveinek. Ezek után a választásokat elveszítő Vitézy az érvénytelen szavazatok újraszámolását követelte. A Fidesz delegáltjai a Nemzeti Választási Bizottságban elrendelik az újraszámolást. A lehetséges fellebbviteli fórumok mindegyike, azaz a Kúria és az Alkotmánybíróság a Fidesz befolyása alatt működik."

A Demokratikus Koalíció elnöke végül ezt írta: "Kell még valamit mondanom, Gergő?"

Gyurcsány Ferenc utóiratként pedig hozzátette, a választást Karácsony Gergely nyerte, "ő a nép akarata szerint a budapestiek főpolgármestere. Minden támogatásunk és szolidaritásunk az övé."

Címlapról ajánljuk

Koi Tamás: a vállalati rendszergazdák legnagyobb rémálma vált valóra, hetekig tarthat a káosz

Egy informatikai hiba okoz tömeges leállásokat világszerte. Több országban repülőtereken, bankokban, kórházakban és a médiában is problémákat jelentettek. Egy kiberbiztonsági cég egyik frissítése okozta a hibát, a hatásai pedig napokig, sőt, akár hetekig is tarthatnak – mondta az InfoRádióban Koi Tamás, a HWSW informatikai szakportál újságírója.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.22. hétfő, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Utolsó napjait tapossa Joe Biden kampánya? – Íme a drámai számok, amelyek visszalépésre sarkallhatják

Utolsó napjait tapossa Joe Biden kampánya? – Íme a drámai számok, amelyek visszalépésre sarkallhatják

Az elmúlt hét évtizedek óta nem látott felfordulással telt az amerikai politikában: miközben a demokraták az elnöki hivatalt elfoglaló párttársuk újraindulását igyekeztek megpuccsolni, mindent a feje tetejére állított a Donald Trump ellen szombaton megkísérelt merénylet híre. A hetek óta tartó nyomásgyakorlás a sajtóértesülések szerint az eddigi legközelebb járhat céljához, hiszen Joe Biden immáron Kamala Harris esélyeiről kérdezte tanácsadóit, és fontolgatja, hogy visszalépjen a párt 2024-es elnökjelöltségétől. Attól, amit 2020-as ellenfele épp csütörtökön fogadott el a republikánusok jelölőgyűlésén. De mit mondanak a számok, valóban ennyire tarthatatlan Biden helyzete a közvélemény-kutatások fényében? És kik indulhatnak a demokraták részéről a legnagyobb eséllyel? A nyilvános és kiszivárgott adatokat is szemügyre vettük.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×