eur:
385.41
usd:
354.75
bux:
0
2024. május 20. hétfő Bernát, Felícia
Budapest, 2023. május 19.Velkey György János főigazgató beszédet mond a Bethesda Gyermekkórház rendhagyó meseösvényének és pszichoterápiás élménykertjének avatásán az intézmény Ilka utcai részlegében 2023. május 19-én.
Nyitókép: MTI/Mónus Márton

Velkey György: elindult a konszolidáció, de még mindig több tízmilliárdnyi adósságállomány terheli a teljes kórházi rendszert

A kórházak többsége kényszerpályára került, nagyon beszűkült a mozgásterük – mondta az InfoRádióban a Magyar Kórházszövetség elnöke. Velkey György szerint az intézmények egészen addig adósságcsapdában maradnak, amíg nem lesz nagyobb fedezet a működési költségekre.

Péntekig tart a Magyar Kórházszövetség 36. kongresszusa, melyet Mátraházán rendeznek. A központi téma a magyar egészségügy jelenlegi helyzete, de javaslatokat is megfogalmaznak a résztvevők a felmerült problémák kezelésére. A szervezet állásfoglalása szerint újabb lépésekre lenne szükség a kórházi adósságállomány megszüntetése és a fenntartható finanszírozás érdekében, a centralizáció után pedig érdemes lenne visszaadni bizonyos döntési jogköröket a kórházaknak, mert a kórházszövetség megítélése szerint helyben rugalmasabban lehet reagálni egy-egy helyzetre.

A Magyar Kórházszövetség elnöke az elmúlt évek fejlesztéseivel kapcsolatban azt mondta az InfoRádióban, hogy az egészségügyi intézmények egyre több robotot alkalmaznak a rehabilitáció során mind a gyermekek, mind a felnőtt betegek esetében. Fontos mérföldkőnek tartja a génterápia bevezetését is, de hozzátette: a jövő egyik nagy kérdése, hogy sikerül-e folyamatos finanszírozást biztosítani ezekhez a kezelésekhez, orvosi eljárásokhoz.

Velkey György tájékoztatása szerint a robotokat illetően jelenleg is zajlik egy társadalombiztosítási támogatásba való befogadási eljárás, és ha kedvezően alakul az elbírálás, akkor talán az év második felére már elérhető lesz az intézmények számára az a forrás, ami tartósan biztosítani tudja a robotok működtetését. Felhívta a figyelmet, hogy

az egyre modernebb technika alkalmazása miatt nagyobb működési költségre van szükségük a kórházaknak, amit megítélése szerint „nem mindig tud dinamikusan biztosítani” az államháztartás.

Még nagyobb gondnak tartja az adósságállomány szempontjából, hogy hiába emelkedtek a dolgozói bérek az egészségügyben, a dologi kiadásokat, valamint a működési költségeket érintően nem nőtt a fedezet, pedig sok más mellett ebből a pénzből kell például gyógyszereket vagy infúziót venniük a kórházaknak.

Velkey György szerint fontos lenne, hogy a kormány növelje az intézmények működtetésére fordítható támogatásokat, és úgy véli, ezeknek az összegeknek is be kellene épülniük a költségvetésbe. Mint fogalmazott, ameddig ez nem történik meg, „adósságcsapdában maradnak”, mivel az állam csak utólag konszolidálja a hónapról hónapra egyre nagyobb mértékben növekvő adósságállományt. A Magyar Kórházszövetség elnöke szerint

ez a helyzet megnehezíti az intézmények mindennapi működését, illetve jelentősen lerontja a kórházak gazdálkodását.

Ugyanakkor kiemelte, hogy az elmúlt időszakban elindult egy konszolidációs folyamat, és arra számítanak, hogy erre nyáron is meglesz majd a lehetőség. „Azonban ezt a terhet folyamatosan hordozni gazdaságtalan, mivel folyamatosan pluszköltségek jelentkeznek, illetve elég régóta kényszerpályán vagyunk, hiszen nagyon beszűkült az intézmények mozgástere” – magyarázta Velkey György.

A mostani konszolidáció egyelőre nem tudta komolyabban mérsékelni az adósságállományt, ezért a kórházszövetség elnöke szerint újabb kormányzati lépésekre lenne szükség a következő hónapokban. Mint mondta, a téli konszolidáció is jelentős beavatkozás volt, sokat segített, de így is

„folyamatosan több tízmilliárdnyi adósságállomány terheli az egész rendszert”.

A kórházszövetség a mátraházai kongresszus alatt kiadott közleményében többek közt azt is jelezte, hogy fontosnak tartaná, ha nagyobb mozgásteret kapnának a helyi menedzsmentek. Ezzel kapcsolatban azt mondta Velkey György, hogy az elmúlt évtizedben „egy nagy állami kórházrendszer alakult ki, amelyben egy központi kórházfenntartó különböző minisztériumokhoz – jelenleg a Belügyminisztériumhoz – csatolva irányítja a kórházakat”. Mint fogalmazott, számos döntés centralizálódott, így „sok mindent hatékonyabban lehet szervezni vagy működtetni”, de ezzel párhuzamosan ment végbe a megyei integráció, valamint egy tavalyi törvénymódosítással a Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóság (KEF) alá kerültek az ingatlanüzemeltetési szolgáltatások, vagyis a kormány központosította a kórházi közbeszerzéseket. „Úgy érezzük, sok döntés túlságosan fent van” – jegyezte meg a kórházszövetség elnöke.

Hozzátette: egy ilyen centralizációs folyamat után át kellene tekinteni a döntéshozói algoritmusokat, és „amit csak lehet, vissza kellene vinni a kórházi szintre”, mert a helyi menedzsmentek ismerik a legjobban a helyi viszonyokat, illetve rugalmasan tudnak delegálni”.

Velkey György szerint a döntéshozóknak markánsabban figyelembe kellene venniük, hogy a kialakult rendszeren belül szükség van autonómiára, hogy a legfontosabb döntések helyben születhessenek meg.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Ajatollah: “szerencsétlen baleset” az iráni elnök halála - vannak, akik örülnek most
Tudósítónktól

Ajatollah: “szerencsétlen baleset” az iráni elnök halála - vannak, akik örülnek most

Hétfő délelőttre az iráni vezetés megerősítette, hogy valóban életét vesztette egy helikopter-katasztrófában az ország elnöke és miniszterelnöke. Bár azonnal találgatások indultak meg az idegenkezűségről, Irán legfőbb vallási vezetője „szerencsétlen balesetnek” nevezte a történteket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
Reagált az izraeli miniszter arra, hogy elfogatóparancsot adhatnak ki Benjamin Netanjahu ellen

Reagált az izraeli miniszter arra, hogy elfogatóparancsot adhatnak ki Benjamin Netanjahu ellen

Erkölcsi vakság egy sorba állítani az izraeli vezetőket és a Hamász palesztin terrorszervezet vezetőit - írta Beni Ganz izraeli miniszter, a hadikabinet tagja hétfőn X (volt Twitter) fiókjában, válaszul annak lehetőségére, hogy a hágai székhelyű Nemzetközi Büntetőbíróság elfogatóparancsot adhat ki Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök, Joáv Galant izraeli védelmi miniszter, Jahja Szinvár, a Hamász gázai vezetője és Mohammed Deif, a Hamász katonai szárnyának főparancsnoka ellen.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×