eur:
389.4
usd:
363.79
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Nyitókép: Infostart

Szakértő: a szélsőséges időjárás egyszerre okoz aszályt és árvizeket

Az éghajlatváltozás egyre szélsőségesebb időjárási jelenségekkel sújtja Európát, ami a tartós szárazság mellett a hirtelen lezúduló özönvízszerű esőzésekben is megmutatkozik.

„Folyamatosan nőnek a vizek kártételei, a tavalyi európai árvizekben hatmilliárd eurós kár keletkezett, és kitelepítésekre is szükség volt. A jelenség egyik oka az éghajlatváltozás, a másik a vízgyűjtő területeken bekövetkezett változásokból ered” − mondta Bíró Tibor az InfoRádióban.

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Víztudományi Karának dékánja arra hívta fel a figyelmet, hogy 1998 óta emelkedő árvízszinteket lehet tapasztalni, miközben az egymást meghaladó legmagasabb vízszintekhez nem párosul a vízhozamok növekedése. Szerinte a védekezésben nem elég töltésmagasításokban gondolkodni, hanem fokozni kell a medrek, hullámterek levezető képességét.

„Ha a töltéseket tovább emelnénk, egyre magasabb vízoszlopok alakulnak ki, ami kedvezőtlen folyamat, megjelennek a nagyobb mennyiségű szivárgó vizek a mentett oldalon. Ez számos problémát jelent, újra kellene építeni a hidakat, szivattyútelepeket” − mondta a szakértő, és hozzátette: az Európai Unióban alkalmazott árvízi kockázatkezelési elv szerint területenként kell értékelni, hogy mekkora a valószínűsége az árvíz kialakulásának, az így kapott adatok alapján kell az árvízvédelmi szakaszokat fejleszteni. A legfontosabb viszont az, hogy nem szabad megakadályozni az árvíz levonulását, ami a hullámterek beépítettségével erős összefüggésben van.

Bíró Tibor arról is beszélt, hogy a beépült hullámterek gyakran már nem állnak védelem alatt, sok olyan szakasz van, ahol hiába tesznek meg mindent a vízügyi szolgálatok, nincs sok értelme a munkájuknak, hiszen az a kár, amit megelőzhetnek, sokkal kisebb, mint az a védekezési költség. A szakértő kitért arra is, hogy a magántulajdon gyakran akadályozza az árvízvédelmi tevékenységet, a tározók tervezésénél nehézséget okoz a kisajátítás, a már működő árapasztásra alkalmas tározók esetében, ha el kell önteni a területeket, akkor kártérítést kell fizetni az ott gazdálkodóknak.

Felhívta a figyelmet arra is, hogy

a dombvidéki, hegyvidéki vízfolyásoknál fokozódó villámárvizekre kell fölkészülni.

„Ezeken a területeken is várható, hogy rövidebb idő alatt nagyobb mennyiségű csapadék hullik le, nagyobb intenzitással, miközben a vízrendezési célokat a mezőgazdasági tevékenység sem feltétlenül tartja szem előtt. A vízügyi szolgálatnak nemcsak a klímaváltozással van gondja, hanem a vízgyűjtő területeken bekövetkezett változásokkal is” − fejtette ki Bíró Tibor.

Az aszály miatti vízhiánnyal kapcsolatban azt mondta, a víztöbbletet és a vízhiányt együtt kell kezelni, de a völgyszelvények hiányában Magyarországon nem lehet olyan nagy dombvidéki tározókat építeni, mint Ausztriában vagy Szlovéniában. A körtöltések építése és üzemeltetése nagyon költséges, és a magántulajdon sérelme is fennáll. A szakember szerint megoldást jelenthet a víz visszatartása a medrekben, ebben az esetben azonban a természetvédelmi érdekek sérülhetnek.

„Nagy gond, hogy a magas energiaárak mellett gazdaságtalan szivattyúzni a vizet. Számos ágazat igényli a vizet, többek között a természetvédelem is, de ha állandóan emeljük a vizet, az növeli a karbonlábnyomot. Arra kellene fölkészülnünk, hogy amikor a visszafolyásainkon kis-közepes árhullámok érkeznek, azokat fel tudjuk használni aszályos időszakban vízkészletként” − fejtette ki.

Bíró Tibor arra az ellentmondásra is felhívta a figyelmet, hogy miközben a vízkészletek 75 százaléka a Duna völgyében van, és csak 25 százaléka a Tisza völgyében, a mezőgazdasági vízigény elsősorban a Tisza völgyében jelentkezik.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Békekonferencia lesz a háború lezárásáról, elesett Berdicsi – Híreink az ukrán frontról csütörtökön

Békekonferencia lesz a háború lezárásáról, elesett Berdicsi – Híreink az ukrán frontról csütörtökön

ATACMS típusú nagy hatótávolság rakétákkal lőtte az ukrán haderő Luhanszkot, több tucat orosz katona meghalt. Támadás érte Odesszát, legalább 13 áldozatról tudni, többnyire civilekről. Valószínűleg kilőtt az orosz haderő egy amerikai HIMARS-rendszert. Az orosz haderő tovább nyomul Ocseretinétől nyugatra. Ukrajna szerint 120 összecsapás történt 24 órán belül az orosz alakulatokkal. Svájcban béketárgyalás lesz a háború lezárásáról, de Oroszország nem megy el. Moszkva ma bejelentette: orosz kézre került a donyecki Berdicsi. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×