eur:
385.39
usd:
355.05
bux:
67866.13
2024. május 21. kedd Konstantin
Nyitókép: Forrás: Pexels.com

Ennek nem fognak örülni a trópusi üdülőhelyek szerelmesei

Egy amerikai kutatóintézet tanulmánya alapján 2100-ra rendkívül kedvezőtlen hatásai lesznek az éghajlatváltozásnak, ami miatt várhatóan drasztikusan lecsökken a szabadtéren tölthető napok száma a világ több népszerű nyaralóhelyén.

Egy amerikai kutatás szerint az éghajlatváltozás miatt az évszázad végére az északi országokban élők már akár a tél elején élvezhetik a napsütéses tavaszias időt, a délebben található országokban pedig várhatóan egész évben kevesebb mérsékelt hőmérsékletű, kellemes nap lesz – írja a Bloomberg beszámolója alapján a Portfolio.

A Massachusetts Institute of Technology (MIT) Journal of Climate című folyóiratban megjelent tanulmánya az éghajlatváltozás hosszú távú hatásait vizsgálta a turizmusra, illetve a világ egyes úti céljaira vonatkozóan. A kutatás ötven klímamodell adatait kombinálva mutatja be, hogy 2100-ra hogyan fognak változni a szabadtéren eltölthető napok a különböző turisztikai célpontokon.

Arra a következtetésre jutottak, hogy Oroszországban, Kanadában és más északi országokban a jövőben több szabadtéri nap állhat majd az emberek rendelkezésére a kellemes idő miatt, ugyanakkor az olyan fejlődő országokban, mint például Elefántcsontpart, kevesebb szabadtéri nappal kell majd beérnie a lakosságnak.

Mindezek alapján hatalmas hőmérsékleti egyenlőtlenség rajzolódhat ki az északi és a déli országok között.

A kutatók azt is megvizsgálták, hogy a várható éghajlatváltozás hogyan befolyásolja a turizmust, az utazási szokásokat, illetve az úti célok kiválasztását. A legnagyobb változások a trópusi országokat érinthetik. A Dominikai Köztársaságban például a tanulmány alapján 2100-ra 124 nappal kevesebb lesz a szabadtéri napok száma, mivel egész évben ötven százalékkal csökkenhet a kellemes hőmérsékletű napok száma.

A népszerű nyaralóhelyek közül Mexikóban, Indiában, Thaiföldön és Egyiptomban is hasonló csökkenésre lehet számítani az évszázad végére – évi 55 és 86 nap között. Az Egyesült Arab Emírségek is az éghajlatváltozás egyik nagy vesztese lehet: várhatóan évi 85 napot veszít a jó időből, nem számítva az esős időszakok lehetséges növekedését, ami miatt nemrég óriási fennakadások voltak a dubaji repülőtéren.

Ezzel szemben például Franciaország, az Egyesült Királyság, Németország és Ausztria az eddigiekhez képest melegebb tél miatt 18 és 60 nap közötti szabadtéri napot nyer 2100-ra.

A mediterrán térségben Görögország a becslések szerint 2100-ra több mint harminc napot veszít a szabadtéren eltölthető napok számából a májustól szeptemberig tartó forró nyári hőmérséklet miatt.

Címlapról ajánljuk
Sándor Ildikó: ma már virtuális közösséget is alkotnak a néptánchagyományok ápolói

Sándor Ildikó: ma már virtuális közösséget is alkotnak a néptánchagyományok ápolói

A folklorizmus világát igyekeznek megismerni és megérteni a mindenkori kultúra teremtés szándékával – erről beszélt az Inforádió Aréna című műsorában Sándor Ildikó néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoportjának vezetője. A műsorban szó esett a verbunkos tánctípusról, ami egy kulturális örökségi elem, a legényközösségek önmegélésének volt az eszköze.

A hajózási szakértő elmondta, miért nem érzékelhette a becsapódást a szállodahajó legénysége

A Magyar Hajózási Országos Szövetség szóvivője szerint a motorcsónak valószínűleg nagy sebességgel haladt, a szállodahajó legénysége pedig nem érzékelte az ütközést, amit alátámaszthat a két jármű tömege közötti különbség is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.22. szerda, 18:00
Vona Gábor
a Második Reformkor Párt elnöke és EP-lista vezetője
Mérsékelten emelkedtek az amerikai tőzsdék, csúcsot döntött a Nasdaq

Mérsékelten emelkedtek az amerikai tőzsdék, csúcsot döntött a Nasdaq

Az ázsiai tőzsdéken ma reggel esés látszott, ezt követően pedig Európában is mínuszokat láthattunk, és délutánra a magyar tőzsde is lefordult. Ehhez képest az amerikai tőzsdék a kereskedési idő nagy részében az irányt kereste, majd a végére sikerült kis pluszba fordulniuk a vezető indexeknek - a Nasdaq csúcsot döntött. Közben a kriptopiacon nagy izgalmak vannak, az ethereum ETF várható elindulásának köszönhetően nagyot ralizott a második legjelentősebb kriptodeviza árfolyama. Mai ülésén újabb fél százalékponttal mérsékelte az alapkamatot a Magyar Nemzeti Bank, ezzel 7,25%-ra süllyedt az irányadó ráta - a lépés a várakozásoknak megfelelő volt, a forint nem mutatott a döntés után érdemi reakciót.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×