eur:
387.91
usd:
359.05
bux:
68485.5
2024. május 29. szerda Magdolna
Nyitókép: Pixabay

Friss adatok a daganatos betegségekről: van jó hír is, de örömre közel sincs ok

Továbbra is első helyen állunk az Európai Unió rákhalálozási ranglistáján, azonban a friss kutatás szerint javulóban van a helyzet.

A szakemberek szerint a férfiaknál 11, a nőknél 6 százalékkal javultak Magyarországon a daganatos megbetegedés okozta elhalálozás adatai, ugyanakkor tüdőrákban a nők lassan utolérik a férfiakat - írja az Economx.

Mint írják, Polgár Csaba, az Országos Onkológiai Intézet (OOI) főigazgatója szerint a legfrissebb adatok azt mutatják, 2022-ben 70 ezer magyar betegnél diagnosztizáltak daganatos betegséget, 2021-ben 30 593-an haltak meg rákban. 2019-ben még összesen 75 ezer új daganatos beteget rögzítettek a rákregisztereken.

A szakember szerint jó hír, hogy mind a férfiak, mind a nők esetén csökkent az elmúlt 10 évben a rák okozta halálozás.

Ugyanakkor kitért arra is, hogy évről évre emelkedik a nők körében az új tüdőrákos betegek száma és a halálozási rátája is. Példaként említette: 2014 óta, a férfiaknál 10 százalékkal csökkent a dohányosok száma, és az utóbbi tíz évben stagnál a férfi tüdőrákos betegek száma is, 6500 körül alakul évente.

Hozzáteszik, a nőknél viszont tíz év alatt ezerrel több tüdőrákos megbetegedést diagnosztizáltak. Az OOI főigazgatója a Magyar Rákellenes Liga konferenciáján elmondta, Magyarországon éves szinten 33 ezren halnak meg rákban, ebből 9 ezren tüdőrákban. Mivel nagyon kevesen járnak szűrővizsgálatokra, így amikor valakinél felfedezik ez utóbbit, a betegek 60 százalékánál már szóba sem jöhet a műtét, olyan késői stádiumban állítják fel a diagnózist.

Jelentősen kevesebbet, az uniós átlag 69 százalékát költi Magyarország a daganatos betegekre – ez derül ki a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) által készített rákbetegekkel kapcsolatos Magyarországról készült országjelentéséből - írja a lap. Magyarországon kevesebb pénz jut egy daganatos betegre, mint máshol. Idehaza betegenként az egészségügyi kassza 226 eurót költött egy betegre, míg más uniós országokban ez elérte a 326 eurót is az OECD adatai szerint.

Hazánkban továbbra is sokan dohányoznak, az alkoholfogyasztásunk is átlag feletti, és rengeteg a túlsúlyos is.

Az OECD adatai szerint a rákos megbetegedések magyarországi előfordulása és mortalitása is uniós átlag feletti, 2019–ben százezer főre 328 rákhalál jutott, míg az uniós átlag 247 haláleset volt. Ezzel Magyarország áll a legrosszabb helyen az EU-ban.

Megemlítik azt is, hogy Polgár Csaba szerint az EU-s stratégia és a nemzeti rákellenes program célja is az, hogy a daganatos halálozások aránya 2030-ig 10 százalékkal csökkenjen.

Címlapról ajánljuk
Konferencia-liga, döntő: Olympiakosz–Fiorentina

Konferencia-liga, döntő: Olympiakosz–Fiorentina

A második félidőre csökkent az olaszok lendülete, a görögök játékát pedig két sérülés is nehezíti, de az egész mérkőzésen feltűnően sok az ápolás. A rendes játékidőben nem született gól, jön a hosszabbítás.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.30. csütörtök, 18:00
Cseh Katalin
a Momentum elnökségi tagja és EP-képviselőjelöltje
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×