eur:
392.41
usd:
368.31
bux:
67289.07
2024. április 15. hétfő Anasztázia, Tas
Young woman in bed suffering from cancer. Thoughtful woman battling with tumor looking out of window. Young patient with blue headscarf recovery in hospital on bed.
Nyitókép: Getty Images

Drámaian sok a fiatal rákos beteg, mutatjuk a legfőbb okokat

A korai megjelenésű rákot gyakran előrehaladott stádiumban diagnosztizálják, ezért a fiataloknak sem szabad figyelmen kívül hagyniuk semmilyen tartós tünetet.

A rák már nem csak az idősek betegsége, még sincs kellő mennyiségű kivizsgálás és szűrés a fiatalok körében. A korai megjelenésű rák elterjedése annak a növekvő globális trendnek lehet a következménye, hogy az újonnan diagnosztizált rákos betegek egyre fiatalabbak – állapította meg a CNN által közölt véleménycikkében Jalal Baig chicagói orvos, miután Katalin walesi hercegnőnél 42 évesen daganatos megbetegedést diagnosztizáltak.

1990 és 2019 között 79,1 százalékkal nőtt a korai rákos megbetegedések előfordulása világszerte – közölte a BMJ Oncology folyóirat tavaly közzétett tanulmányának legfőbb észrevételét az Economx. A Journal of the American Medical Association folyóiratban ugyancsak 2023-ban ismertetett adatok alapján 2010 és 2019 között az Egyesült Államokban a mellrák okozta a legtöbb megbetegedést a fiatalok között, miközben a gyomor-bélrendszeri rákos megbetegedések aránya is nőtt.

A lap azt írja, a populáció genetikai kockázatai nem változtak az elmúlt évtizedekben, ami megerősíti azt a feltevést, hogy a környezet és az életmód nagyobb szerepet játszik a géneknél a rákos megbetegedések kialakulásában.

A rák legfőbb okozói:

  • ultrafeldolgozott ételek fogyasztása
  • cukros italok
  • vörös hús
  • dohányzás
  • alkohol
  • alvászavarok
  • elhízás
  • fizikai inaktivitás.

Mindezek felborítják az anyagcserét, valamint felgyorsítják a gyulladási folyamatokat. A helytelen táplálkozás, a túlzott antibiotikum-használat és bizonyos gyógyszerek felboríthatják a mikrobiomot is, ami adott esetben hozzájárulhat a rák kialakulásához.

A rák sok embernél évtizedek alatt fejlődik ki, ezért a fiatalabb korban diagnosztizált személyek már csecsemőkorban vagy még előbb, már méhen belül kockázati tényezőknek lehettek kitéve. Jalal Baig közölte: sok olyan páciense van, akik egészségesek, megfelelően táplálkoznak, rendszeresen sportolnak, így a betegségeik ok-okozati összefüggései feltáratlanok maradnak, vagyis

az elhízás és az életmód önmagában nem magyarázza az összes fiatal beteg diagnózisát.

„Jelenleg csak az biztos, hogy ezeknek a korai rákos megbetegedéseknek az alul diagnosztizálása gyakori és következmények nélküli” – tette hozzá az amerikai orvos.

Jalal Baig szerint fel kell világosítani az orvosokat arról, hogy az ötven évnél fiatalabbak körében is egyre gyakoribbak a rákos megbetegedések, nem lehet félvállról venni az esetek számát és előfordulását. Ugyanakkor

az embereknek sem szabad figyelmen kívül hagyniuk semmilyen tartós tünetet.

A korai megjelenésű rákot gyakran előrehaladott stádiumban diagnosztizálják, a rákellenes gyógyszerek pedig szív- és érrendszeri problémákat és másodlagos rákot okozhatnak – akár évekkel a szükséges kezelések után is. A fiatalabb betegek aggódhatnak a termékenységre gyakorolt ​​hatások miatt, továbbá a kemoterápia járhat hosszú távú kognitív károsodással is. Ezek a nyugtalanító jelenségek, következmények Jalal Baig szerint szükségessé teszik a finanszírozás növelését, a szűrési irányelvek felülvizsgálatát, valamint további kutatások, oktatási kampányok elindítását.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.15. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
Irán rakéták százait zúdította Izraelre, az Egyesült Államok is beavatkozott a támadásba – Híreink a Közel-Kelet újabb háborújáról

Irán rakéták százait zúdította Izraelre, az Egyesült Államok is beavatkozott a támadásba – Híreink a Közel-Kelet újabb háborújáról

Szombaton megindult a Irán beígért támadása Izrael ellen. Az offenzívában rakéták százait indították a zsidó állam területe ellen, ám azokat a légvédelem semlegesítette. Teherán bejelentette, hogy a több mint 200 drónt és rakétát lőttek ki, ezzel pedig az ügyet lezártnak tekintik. Nem ért ezzel egyet a jeruzsálemi vezetés, amely megtorlásról beszél. Az Egyesült Államok is hozzájárult a támadás elhárításához, több eszközt is kilőttek a Jordánia valamint Szíria felett. Cikkünk folyamatosan frissül a legfrissebb eseményekkel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×