eur:
389.45
usd:
364.38
bux:
68253.04
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Young woman in bed suffering from cancer. Thoughtful woman battling with tumor looking out of window. Young patient with blue headscarf recovery in hospital on bed.
Nyitókép: Getty Images

Drámaian sok a fiatal rákos beteg, mutatjuk a legfőbb okokat

A korai megjelenésű rákot gyakran előrehaladott stádiumban diagnosztizálják, ezért a fiataloknak sem szabad figyelmen kívül hagyniuk semmilyen tartós tünetet.

A rák már nem csak az idősek betegsége, még sincs kellő mennyiségű kivizsgálás és szűrés a fiatalok körében. A korai megjelenésű rák elterjedése annak a növekvő globális trendnek lehet a következménye, hogy az újonnan diagnosztizált rákos betegek egyre fiatalabbak – állapította meg a CNN által közölt véleménycikkében Jalal Baig chicagói orvos, miután Katalin walesi hercegnőnél 42 évesen daganatos megbetegedést diagnosztizáltak.

1990 és 2019 között 79,1 százalékkal nőtt a korai rákos megbetegedések előfordulása világszerte – közölte a BMJ Oncology folyóirat tavaly közzétett tanulmányának legfőbb észrevételét az Economx. A Journal of the American Medical Association folyóiratban ugyancsak 2023-ban ismertetett adatok alapján 2010 és 2019 között az Egyesült Államokban a mellrák okozta a legtöbb megbetegedést a fiatalok között, miközben a gyomor-bélrendszeri rákos megbetegedések aránya is nőtt.

A lap azt írja, a populáció genetikai kockázatai nem változtak az elmúlt évtizedekben, ami megerősíti azt a feltevést, hogy a környezet és az életmód nagyobb szerepet játszik a géneknél a rákos megbetegedések kialakulásában.

A rák legfőbb okozói:

  • ultrafeldolgozott ételek fogyasztása
  • cukros italok
  • vörös hús
  • dohányzás
  • alkohol
  • alvászavarok
  • elhízás
  • fizikai inaktivitás.

Mindezek felborítják az anyagcserét, valamint felgyorsítják a gyulladási folyamatokat. A helytelen táplálkozás, a túlzott antibiotikum-használat és bizonyos gyógyszerek felboríthatják a mikrobiomot is, ami adott esetben hozzájárulhat a rák kialakulásához.

A rák sok embernél évtizedek alatt fejlődik ki, ezért a fiatalabb korban diagnosztizált személyek már csecsemőkorban vagy még előbb, már méhen belül kockázati tényezőknek lehettek kitéve. Jalal Baig közölte: sok olyan páciense van, akik egészségesek, megfelelően táplálkoznak, rendszeresen sportolnak, így a betegségeik ok-okozati összefüggései feltáratlanok maradnak, vagyis

az elhízás és az életmód önmagában nem magyarázza az összes fiatal beteg diagnózisát.

„Jelenleg csak az biztos, hogy ezeknek a korai rákos megbetegedéseknek az alul diagnosztizálása gyakori és következmények nélküli” – tette hozzá az amerikai orvos.

Jalal Baig szerint fel kell világosítani az orvosokat arról, hogy az ötven évnél fiatalabbak körében is egyre gyakoribbak a rákos megbetegedések, nem lehet félvállról venni az esetek számát és előfordulását. Ugyanakkor

az embereknek sem szabad figyelmen kívül hagyniuk semmilyen tartós tünetet.

A korai megjelenésű rákot gyakran előrehaladott stádiumban diagnosztizálják, a rákellenes gyógyszerek pedig szív- és érrendszeri problémákat és másodlagos rákot okozhatnak – akár évekkel a szükséges kezelések után is. A fiatalabb betegek aggódhatnak a termékenységre gyakorolt ​​hatások miatt, továbbá a kemoterápia járhat hosszú távú kognitív károsodással is. Ezek a nyugtalanító jelenségek, következmények Jalal Baig szerint szükségessé teszik a finanszírozás növelését, a szűrési irányelvek felülvizsgálatát, valamint további kutatások, oktatási kampányok elindítását.

Címlapról ajánljuk
Erőszakba torkollottak a diáktüntetések Amerika-szerte

Erőszakba torkollottak a diáktüntetések Amerika-szerte

Az Egyesült Államokban zajló, Gáza-párti diáktüntetések közepette több száz embert letartóztatott a rendőrség. New Yorkban rohamrendőrök hatoltak be egy egyetemi campus egyik épületébe, Los Angelesben két ellentábor csapott össze a rendőrök felvonulása előtt.

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Eljöhet a benzinkutak bosszúja

Eljöhet a benzinkutak bosszúja

Két hetes ultimátumot adott a kormányzat a hazai üzemanyagpiaci szereplőknek, ez alatt az idő alatt a régiós középmezőnybe kell eljuttatni a magyar benzint és a dízelt. A Mol már meg is tette az első nagy lépést, mindkét terméknél 10-10 forinttal csökketette a kiskereskedelmi árrését, ezt a piac többi szereplője is nagyjából lekövette. A kormányzat a múlt héten a benzin esetében 27, a dízelnél pedig 10 forintos relatív árcsökkenés szükségességét jelezte, ami a benzinkutak hasznának visszavágásával valósulhat szerintük meg: felmerül a kérdés, hogy hogyan is alakulhat a kisebb, független benzinkutak nyeresége abban az esetben, ha valóban megtörténik az árrés összehúzása? Megéri az új környezetben üzemeltetni a kutakat? Mi a nagy veszélye a piaci folyamatokba való belenyúlásnak? Eljön a „benzinkutak bosszúja"?

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×