eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Sunrise shot of the Hungarian parliament in Budapest with a reflection in Danube
Nyitókép: photo by Miroslav Petrasko/Getty Images

Nemzetközi szerződésekről és a veszélyhelyzetről vitáznak a T. Házban

Többek között az orosz–ukrán háború miatt kihirdetett veszélyhelyzet november 19-ig történő meghosszabbításáról tárgyal szerdán az Országgyűlés.

A veszélyhelyzet meghosszabbítását a kormány azzal indokolja, hogy az Ukrajna területén fennálló fegyveres konfliktus, illetve humanitárius katasztrófa, valamint ezek magyarországi – különösen menekültügyi, gazdasági és energetikai – következményei az elmúlt időszakban továbbra sem változtak.

A parlament megvitatja az európai hagyományos fegyveres erőkről szóló szerződés (CFE) és kiegészítő dokumentumai felfüggesztéséről szóló indítványt. Ennek indoka, hogy Oroszország 2023-ban felmondta a szerződést, a NATO-tagállamok pedig kinyilvánították szándékukat a szerződés végrehajtásának felfüggesztésére. A törvényjavaslattal Magyarország ezen szándéknak tesz eleget. Az 1992-ben hatályba lépett, az Atlanti-óceán és az Ural-hegység közötti térségre vonatkozó szerződés a nehézfegyverzet öt kategóriáját korlátozta.

Két további nemzetközi szerződés is szerepel a napirenden. Az egyik egy magyar–vietnámi megállapodás a nemzetközi és szervezett bűnözés elleni küzdelemben és megelőzésben való együttműködésről, a másik a Magyarország és Törökország között a polgári veszélyhelyzetek terén folytatott együttműködésről szól.

A belügyi ágazati feladatellátást támogató törvények kormány által kezdeményezett módosítása után a rendőrség – feladatai ellátása céljából – megismerheti a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ adatait, és közvetlenül hozzáférhet a vendéginformációs zárt adatbázishoz. Ha a javaslatot elfogadják, a mindennapos testnevelésórán történő részvétel alól kizárólag a versenysportolók kaphatnak felmentést, ha a tanórával azonos időszakra esik az edzésük.

A képviselők tárgyalják a Nemzeti Földalap hatékonyabb kezeléséhez szükséges egyes törvények módosításáról szóló javaslatot, amelynek értelmében május végével megszűnik a Nemzeti Földügyi Központ. Feladatait részben az agrártárca, részben az államkincstár veszi át.

Címlapról ajánljuk
Túl keveset dolgoznak a németek – vagy pont, hogy túl sokat?

Túl keveset dolgoznak a németek – vagy pont, hogy túl sokat?

Christian Lindner pénzügyminiszter a közelmúltban kifogásolta a németek munkához való viszonyát, szerinte mentalitásváltásra van szükség. Egy tanulmány szerint ugyanakkor soha ennyit nem dolgoztak a németek, mint a múlt évben. Sőt a politika közreműködésével lehetne még ennél többet is. Most akkor mi az igazság?
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×