eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Patyi András, a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) elnöke beszédet mond az Országgyűlés alakuló ülésén az Országházban 2018. május 8-án. Turi-Kovács Béla, a Fidesz képviselője, az új összetételű parlament legidősebb tagja, korelnök.
Nyitókép: MTI/Kovács Attila

Gyászszünet, eskütétel, kegyelmi ügy - hosszú hét jön a parlamentben

Ezen a héten ismét összeül az Országgyűlés. A képviselők arra készülnek, hogy meghosszabbítják a háborús veszélyhelyzetet, és véget vetnek az orvosi igazolások rossz hagyományának az iskolákban.

Megemlékezéssel kezdődik az Országgyűlés plenáris ülése hétfő délután 1 órakor. A képviselők egy közelmúltban elhunyt társuk, a szocialista Orosz István életútja előtt hajtanak fejet.

A napirend előtti felszólalásokat követően leteszi az esküt Farkas Örs, aki Varga Judit helyét veszi át a Fidesz frakciójában.

Interpellációk és azonnali kérdések is lesznek. Az ellenzék egyebek mellett

  • a kegyelmi botrányról,
  • a gyermekvédelemről,
  • a gyógyszertárakat érintő változásokról,
  • az egyetemi béremelésekről,
  • a vidéki tömegközlekedés helyzetéről,
  • a sajátos nevelési igényű gyermekek támogatásáról és
  • a ferihegyi repülőtér környezetszennyezéséről

faggatja a kormányt.

A Fidesz KDNP-sek többek közt

  • a tanárok bérfejlesztéséről,
  • a családok és a vállalkozások zöld átállásáról és
  • ugyancsak a gyermekvédelem megerősítésének terveiről

szeretnének többet megtudni.

Kedd reggel 9 órakor először a Magyarország náci megszállását követő tragikus események 80. évfordulójáról emlékezik meg az Országgyűlés, majd napirend előtti felszólalások hangoznak el.

Ezeket követően a képviselők megvitatják a pénzügyi közvetítőrendszer jogharmonizációjáról szóló előterjesztést. Napirendre kerülnek a vagyongazdálkodással és a kriptoeszközök piacával összefüggő indítványok is.

Szerda reggel 9 órától a parlament tagjai megtárgyalják az európai hagyományos fegyveres erőkről szóló szerződés felmondásáról szóló törvényjavaslatot. Ezt a dokumentumot az összes NATO-tagország felfüggeszti, mert Oroszország már tavaly megtette.

Napirendre kerül egy jókora és szerteágazó belügyminisztériumi jogszabálytervezet is, ennek egyik, mindenkit érintő része az lesz, hogy összekötnék az EESZT-t az oktatási intézményekkel, vagyis

a betegség miatt hiányzó gyerekek igazolásai automatikusan átkerülnének az iskolákhoz, illetve az óvodákhoz. A gyermekorvosok támogatják ezt

- mondta az InfoRádióban Havasi Katalin, a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke.

"Hogyha az EESZT-be felkerül az az információ, hogy megjelent az orvosánál a gyermek, és az orvos úgy találta, hogy van egy vírusfertőzése, ami várhatóan öt nap alatt meg fog gyógyulni, akkor ha ez az információ automatikusan megjelenik a gyermek iskolájában, az ő lapján az osztályfőnök, az iskolaigazgató meg tudja tekinteni; akkor ezzel talán pontot tehetünk erre a sokszor nagyon sok fölösleges adminisztrációt igénylő problémakörre, hogy van-e szükség igazolásra vagy nincs, hiszen ez teljes mértékben helyettesíthetné az igazolást" - részletezte.

A képviselők megvitatják a Nemzeti Földalap hatékonyabbá tételéhez szükséges intézkedéseket és azt a kormányzati javaslatot is, hogy november 19-ig hosszabbítsák meg a háborús veszélyhelyzetet.

Jövő héten hétfőn, március 25-én is lesz plenáris ülés, akkor napirend előtti felszólalások, kérdések és azonnali kérdések hangoznak el az Országgyűlésben.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Polgár Csaba: a megelőzés, a szűrések és a daganatellenes oltások is nagyon fontosak

Polgár Csaba: a megelőzés, a szűrések és a daganatellenes oltások is nagyon fontosak

A koronavírus-járvány utóhatásaként sokkal kevesebben járnak szűrővizsgálatokra, mint a pandémia előtt, ezért átfogó kampányra lenne szükség, hiszen a népbetegségek megelőzhetők - mondta az InfoRádióban az Országos Onkológiai Intézet főigazgatója. Polgár Csaba professzor kardiológus és gyermekgyógyász kollégáival együtt több vidéki fórumon tart előadást erről.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×