eur:
390.77
usd:
365.57
bux:
68142.02
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti
Nyitókép: Facebook/Emberi Erőforrások Minisztériuma

Szent Korona-projektet indított a Magyarságkutató Intézet – és ez még nem minden

Tudományos szempontból elemezte és értékelte a magyar történelmifilm-gyártás hitelességét, bekapcsolódik a pedagógus-továbbképzésbe, közérthetőségi tréningeket tart a NAV számára, kutatja a Szent István előtti kereszténység történetét a Kárpát-medencében és folytatja a székesfehérvári bazilikában feltárt magyar uralkodók csontanyagának azonosítását a Magyarságkutató Intézet, amelynek jelenlegi tevékenységéről az InfoRádió Kásler Miklós főigazgatót kérdezte.

Ahhoz, hogy a magyarság eredetéhez eljussunk, szükségünk van az ősi népművészeti motívumok, a zenei formációk kutatására – vélekedett az InfoRádiónak adott interjújában Kásler Miklós, a Magyarságkutató Intézet főigazgatója.

"Rendkívül lényeges a klasszika-filológia, de nagyon lényeges az antropológia új entitása, az archeogenetika" – hangsúlyozta.

Tervben van az is, hogy régészeti módszerekkel azonosítják az Esztergom Szentkirály királyi központot, bazilikát és ispotályt. Ennek részleteiről elmondta, ez a régészeti kutatóközpont egyik munkaterülete.

"Esztergom a középkorban lényegesen nagyobb város volt, mint jelenleg. Példának mondom, 38 templom helyezkedett el a területén. Jelenleg a feltárások vannak napirenden, de a megadott terv szerint ezen a vonalon tovább lehet lépni" – magyarázta.

fotó: Infostart
fotó: Infostart

Ezen a ponton említette meg, hogy szeretnék folytatni az abasári feltárásokat is, de Fóton is dolgoznának és Mongóliában is.

Szeptemberben megszervezték a Sponsa Mea, Regina Nostra – Külföldre került magyar királylányok civilizatórikus szerepe a középkori Európában című konferenciát, majd jött a Megelőző, és nem kalandozó hadjáratok, illetve a trianoni konferencia is új kutatási eredményeket mutatott be.

A következő nagy téma a Szent Korona-eszme feldolgozása,

ami 9-10 kerekasztal-beszélgetés formáját ölti, az előadásokon állandóan telt ház van, "rendkívül nagy az érdeklődés" Kásler Miklós szavai szerint, de szeretné is, hogy Magyarországon az érték-, kultúra-, hagyomány- és történelemorientált szemlélet lenne a divat.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Nagy Sándor Gyula: latinos hiszti miatt tűnt el négy napra a spanyol kormányfő

Nagy Sándor Gyula: "latinos hiszti" miatt tűnt el négy napra a spanyol kormányfő

Nem mond le hivataláról Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök, aki azt követően helyezte kilátásba távozását, hogy felesége ellen vizsgálat indult egy korrupciós ügyben. Nagy Sándor Gyula, a Budapesti Corvinus Egyetem egyetemi tanára szerint ez az ügy egy tízéves, a kormányfő és családja számára rendkívül megterhelő folyamat egyik állomása, ezért négy napra el is csendesedett az ország vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.30. kedd, 18:00
Szánthó Miklós
az Alapjogokért Központ főigazgatója
Záporoznak a fontos adatok - Hogyan reagálnak a tőzsdék?

Záporoznak a fontos adatok - Hogyan reagálnak a tőzsdék?

Nincs ma hiány piacmozgató gazdasági eseményekből: délelőtt sorra érkeztek a GDP adatok az EU-s országokból, illetve közzétették az eurózóna inflációs és növekedési adatát is, ami alapján elmondható, hogy a térség gazdasága az első negyedévben az elemzői várakozásokat meghaladó növekedést mutatott az előző negyedévhez képest - ennek ismeretében megmaradhat a júniusi kamatvágás esélye. Eközben tovább dübörög a gyorsjelentési szezon, kedvezőtlen számok érkeztek többek között a Volkswagentől és a McDonald's-tól is. Az európai tőzsdék után pedig az amerikai részvényindexek is mínuszban nyitottak.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×