eur:
393.18
usd:
366.58
bux:
66815.2
2024. április 25. csütörtök Márk
Flags of the European Union and Hungary flying from poles outside an ornate building in the centre of Hungarian capital city of Budapest
Nyitókép: Richard Sharrocks/Getty Images

Magyarország további uniós források lehívására vált jogosulttá – erősítette meg az Európai Bizottság - a nap hírei

A pénzügyminiszter szerint az idén már növekedés várható a gazdaságban. Szigorú pszichológiai alkalmassági vizsgálatot vezet be a gyermekotthonok vezetőinél a Belügyminisztérium.

Magyarország további uniós források lehívására vált jogosulttá – erősítette meg az Európai Bizottság. A testület 3 hónapos értékelés után arra jutott, hogy az oktatási és képzési rendszer, illetve a nemek közötti egyenlőség területén végrehajtott reformok több milliárd eurónyi kohéziós forrás lehívását teszik lehetővé.

Megdőlt a kiviteli rekord tavaly 149,2 milliárd euróval, ezzel 4,7 százalékkal bővült Magyarország exportteljesítménye - ismertette a külgazdasági és külügyminiszter Antalyában. Szijjártó Péter kiemelte: a külkereskedelmi mérleg 3.480 milliárd forintos plusszal zárt. A tárcavezető a magyar földgázellátással kapcsolatban elmondta, hogy Bulgária és Törökország a következő időszakban is megbízható tranzitútvonalat fog jelenteni hazánknak.

A pénzügyminiszter szerint az idén már növekedés várható a gazdaságban, de mértékéről még vita van. Varga Mihály a Károli Szabadegyetemen tartott előadásán azt mondta: a kormány 3-4 százalék közötti növekedéssel számol, de egyensúly nélkül erre nincs esély.

Tíz éve alatt egyszer sem fordult elő, hogy a miniszterelnök kérést vagy kérdést intézett volna a korábbi köztársasági elnökhöz bármilyen kegyelmi ügyben – nyilatkozta Áder János a Kossuth rádióban. Az egykori államfő nem tartja helyesnek az eljárásrend megváltoztatását, még akkor sem, ha született egy rossz döntés.

Szigorú pszichológiai alkalmassági vizsgálatot vezet be a gyermekotthonok vezetőinél a Belügyminisztérium. Rétvári Bence államtitkár elmondta: teljes körű vezetési, személyi kompetenciákat, valamint szexuális devianciákat, függőségeket is vizsgálnak minden gyermekotthon vezetőjénél és helyettesénél. A vizsgálatokat nemcsak az új kinevezések előtt, hanem a jelenlegi intézményvezetőknél is elrendelik és a tervek szerint 2 évente megismétlik.

Átlagosan 20 százalékos alapbéremeléssel folytatódik az egészségügyi szakdolgozók béremelése a tavaly júliusi 18 százalékos emelés után. A kormány 200 milliárd forintot fordít az ápolók béremelésére. Az egészségügyi szakdolgozók keresete így 2010 óta a négyszeresére emelkedik, átlag alapbérük eléri az orvosi átlag alapbér 37 százalékát.

Ebben a hónapban érkezik a katonák visszamenőleges béremelése. A Honvédelmi Minisztérium közleménye szerint márciusban kapják meg az átlagosan 11 százalékkal megemelt illetményüket a katonák a februári illetményükkel egyidejűleg, a béremelés januárig visszamenőleges.

Mintegy 10 ezer fővel csökkent a regisztrált álláskeresők száma februárban - hívta fel a figyelmet a foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár. Czomba Sándor ismertette: a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat adatai szerint: az év második hónapjában 235 ezer fő szerepelt a nyilvántartásban, ami éves alapon 4 százalékos csökkenés.

A magas szakmai kompetenciával rendelkező harmadik országbeli állampolgároknak adható a Magyar Kártya - tudatta a Kulturális és Innovációs Minisztérium. Csák János tárcavezető a képesítések köreként a matematikai, a természettudományos, a műszaki és az informatikai szakképzettségeket jelölte meg.

Lezajlott az energiamegtakarítások első aukciója - jelentette be az Energiaügyi Minisztérium. A tárca hangsúlyozza, hogy a szervezett piac indulása új korszakot nyit a hitelesített energiamegtakarítások adásvételében.

Átlagosan öt ével hosszabb ideig élnek az emberek Európa nagyvárosaiban mint Budapesten – hívta fel a figyelmet a főpolgármester. Ennek javítása érdekében tervez új programokat indítani a főváros az egészségügy, a levegőminőség és a vízgazdálkodás fejlesztésére. Karácsony Gergely hangsúlyozta: a levegőminőség javítására továbbra is cél az autóforgalom csökkentése a fővárosban.

Országos akkuhulladék-figyelő programot indít az LMP. Schmuck Erzsébet társelnök szerint erre azért van szükség, mert a kormány gazdaságpolitikája miatt egyre-másra tűnnek fel veszélyes akkumulátorhalmok.

Megjelent a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal listája arról, hogy mely termékeknek, milyen mértékben csökkent a kiszerelése. A Nébih szerint a tételes adatbázis folyamatosan frissülni fog a bejelentések alapján. Ma indult a csökkentett kiszerelésekre vonatkozó kötelező tájékoztatás a boltokban.

Egy központi szervezet végezné a kórházak gyógyszerbeszerzését 2025 januárjától – írja a Népszava. Egy múlt héten megjelent kormányrendelet az országosan egységes szolgáltatás érdekében egyetlen szereplőre bízná a kórházakban alkalmazott orvosságok beszerzését. A győztest pályázat útján választhatja ki az általános politikai koordinációért felelős miniszter és a Nemzeti Koncessziós Iroda.

Az Európa-tanulmányok Hálózat megalapításáról írtak alá nyilatkozatot két fővárosi és a szegedi egyetem vezetői. Az együttműködésben konferenciákat szerveznek és műhelymunkába is kezd a Károli Gáspár Református Egyetem mellett a Nemzeti Közszolgálati Egyetem, valamint a Szegedi Tudományegyetem.

A kaliforniai Berkeley Egyetem csapatát is megelőzve lettek bronzérmesek a Corvinus hallgatói Los Angelesben egy nemzetközi üzleti versenyen. A magyar csapat a világ legjobb 10 egyeteme közül kettőt is megelőzött a Marshall nemzetközi esetmegoldó versenyen.

Raisz Anikót az ENSZ Környezetvédelmi Közgyűlése alelnökévé választották - közölte az Energiaügyi Minisztérium. Raisz Anikó, az Energiaügyi Minisztérium államtitkára az ENSZ Közgyűlésén Nairobiban hangsúlyozta, hogy Magyarország számára kiemelt fontossággal bír, hogy a környezetvédelem és a zöld átállás területén is a nemzetközi együttműködések alakítója lehessen.

Hivatalba lépett az új finn államfő. Alexander Stubb a parlamentben elmondott beszédében a demokráciát, a jogállamot és az emberi jogokat jelölte meg az ország külpolitikájának sarkalatos pontjaiként.

Az Európai Bizottság pénteken 50 millió euró támogatást hagyott jóvá az ENSZ palesztin menekültek segélyező ügynökségének, amelyet a jövő héten tervez folyósítani - jelentette be a brüsszeli testület. A bizottság január végén felfüggesztette a szervezet finanszírozását, és független vizsgálatot kért, miután az izraeli hatóságok azt állították, hogy az ügynökség több munkatársa részt vehetett a Hamász októberi, Izrael elleni terrortámadásában.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Sz. Bíró Zoltán az Arénában: nagy fordulatot nem hoz a háborúban az újabb amerikai támogatás

Putyin valódi támogatottságáról, az orosz közvélekedésről, a volt Szovjetunió újraéledésének lehetőségéről, az egykoron abban részes országok nyelvi és vallási különbözőségéről, illetve a háború kimeneteléről, az amerikai támogatásról is beszélt Sz. Bíró Zoltán történész, Oroszország-szakértő az InfoRádió Aréna című műsorában.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Napi átutalási limitet vezet be az OTP a csalások ellen

Napi átutalási limitet vezet be az OTP a csalások ellen

Május 8-án vezeti be a bankkártya használatánál már megszokott, de a bankszámláról indított internet- és mobilbanki átutalásoknál eddig nem létező, szabadon beállítható napi limitösszeget az OTP Bank. A lakossági ügyfelek számára nyújtott biztonsági szolgáltatás alapbeállítása a május 8-i induláskor napi 1 millió forint lesz, amit az ügyfelek saját igényeik szerint akár kisebb vagy nagyobb összegre is átállíthatnak az OTP MobilBankban - közölte a társaság.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×