eur:
390.25
usd:
364.32
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
GAZA CITY, GAZA - FEBRUARY 21: A view of the destruction as a result of Israeli attacks at the UNRWA headquarters, which provides assistance to millions of Palestinians and is affiliated with the United Nations in Gaza City, Gaza on February 21, 2024. (Photo by Dawoud Abo Alkas/Anadolu via Getty Images)
Nyitókép: Dawoud Abo Alkas/Anadolu via Getty Images

Nyílik az uniós pénzcsap a terrorgyanúba keveredett ENSZ-ügynökségnek

Az Európai Bizottság pénteken 50 millió euró támogatást hagyott jóvá az ENSZ palesztin menekültek segélyező ügynökségének (UNRWA ), amelyet a jövő héten tervez folyósítani - jelentette be a brüsszeli testület pénteken.

A bizottság január végén felfüggesztette az UNRWA finanszírozását, és független vizsgálatot kért, miután az izraeli hatóságok azt állították, hogy az ügynökség több munkatársa részt vehetett a Hamász október 7-i, Izrael elleni terrortámadásában.

Miután az UNRWA kötelezettséget vállalt arra, hogy elvégzi az ellenőrzést és felülvizsgálja a személyzet terrorista tevékenységekben való részvételének megakadályozására szolgáló biztosítékokat, az Európai Bizottság úgy döntött, hogy 50 millió eurót szabadít fel a palesztinok számára előirányzott idei 82 millió eurós támogatásból. A fennmaradó 32 millió eurót, a bizottság két részletben fogja átutalni.

A bizottság továbbá azt is bejelentette, hogy további 68 millió eurót különít el a palesztin lakosság sürgősségi támogatására a régióban, amelyet nemzetközi partnereken, például a vöröskereszten és a vörösfélholdon keresztül fognak mozgósítani.

Az EU vezetői pénteken megdöbbenésüket fejezték ki, miután csütörtökön több tucat palesztin az életét vesztette egy segélyosztásnál Gázavárosban. A Gázai övezet egészségügyi hatóságai szerint 112 ember halt meg, 280-an pedig megsebesültek egy támadásban, amellyel az izraeli erőket vádolják.

„Megdöbbentő és visszataszító, hogy ártatlan civileket öltek meg Gázában, miközben kétségbeesetten vártak a humanitárius segélyre. Azonnal független vizsgálatot kell indítani, és a felelősöket el kell számoltatni” – írta Charles Michel, az Európai Tanács elnöke az X-en.

Ursula von der Leyent, az Európai Bizottság vezetőjét "mélységesen megdöbbentette" az incidens és hangsúlyozta, hogy "minden erőfeszítést meg kell tenni a történtek kivizsgálására".

Josep Borrell külügyi és biztonságpolitikai főképviselő azt írta az X-en, hogy elborzasztják a történtek. „Ezek a halálesetek teljesen elfogadhatatlanok” – szögezte le a spanyol politikus.

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×