eur:
388.71
usd:
361.8
bux:
68900.51
2024. május 9. csütörtök Gergely
Borvendég Zsuzsanna, a Mi Hazánk Mozgalom európai parlamenti (EP-) listájának harmadik helyén álló történész, a Magyarságkutató Intézet munkatársa beszél a párt EP-listájának első öt képviselőjelöltjét bemutató sajtótájékoztatón a fővárosban, a párt Ferenc körúti irodájában 2024. február 28-án.
Nyitókép: MTI/Lakatos Péter

Borvendég Zsuzsanna: ugyanazért harcolnék az EP-ben, mint történészként

Mostanáig egyetlen párttal sem állt kapcsolatban, de a Mi Hazánk EP-listáján az első számú befutó helyre került Borvendég Zsuzsanna. A történész az InfoRádióban azt mondta, a kampányának fő üzenete: harc a globális nemzetpusztító erők ellen és a magyar érdekek mindenek felett való védelme.

Toroczkai László pártelnök, frakcióvezető áll a Mi Hazánk Mozgalom európai parlamenti (EP-) listájának első helyén, őt Dúró Dóra elnökhelyettes követi , majd Borvendég Zsuzsanna történész, a Magyarságkutató Intézet munkatársa következik. A lista első két helyezettje azonban már a bejelentéskor közölte: a választás után nem kíván Brüsszelbe távozni, pályáját a magyar Országgyűlés tagjaként folytatja. Így a Magyarságkutató Intézet Történeti Kutatóközpontjának lovagkereszttel kitüntetett tudományos munkatársa lehet az, aki a jelenlegi felmérések szerint mindenképpen EP-mandátumot szerezhet.

Az 50 éves történész az InfoRádióban azt mondta, kisebbfajta sokk érte, amikor a Mi Hazánk megkereste, mert korábban egyáltalán nem gondolkodott politikai pályafutásban, amikor kiderült, hogy az Európai Parlamentben is ugyanazt a munkát kell folytatnia, mint eddig történészként, akkor igent mondott.

"Történészként is azokat a globális pénzügyi hálózatokat, kapcsolatrendszereket igyekszem feltárni, amelyek már a Kádár-rendszer idején, legkésőbb a hatvanas-hetvenes évektől kezdve erőteljesen befolyásolták Magyarország mozgásterét, és ez a rendszerváltáson átívelően sem változott meg. Amit eddig történészként, ismeretterjesztő cikkek írójaként, szaktanulmányok szerzőjeként tollal és szóval vívtam, ezt a harcot most tudom folytatni egy olyan központban, amely ezeknek a globális pénzügyi hálózatoknak a színtere. Arra kértek fel, hogy ugyanezt a küzdelmet folytassam, és a magyar nemzetet, a magyar érdekeket képviseljem az Európai Unión belül. Innentől kezdve már nem tűnt annyira idegennek számomra ez a felkérés, végül is a családommal egyeztetve úgy döntöttünk közösen, hogy talán valóban helyem és feladatom van ezen a területen, amitől nem fogok meghátrálni" – jelentette ki a jelölt.

Borvendég Zsuzsanna eddig egyik politikai párttal sem állt kapcsolatban, a baloldallal eleve kizárta volna az együttműködést, de a nemzeti oldal pártjai sem keresték meg eddig, csupán történészként tartott szakmai előadásokat, de azokat sem pártrendezvényeken, viszont így derülhetett ki, hogy a Mi Hazánkkal közös értékeket vallanak, és ismerve a munkásságát, nagyon jól tudták, hogy ugyanazokért a célokért, ugyanazokért az eszmékért küzdenek.

A kampányban az lesz a EP-képviselőjelölt fő üzenete, hogy "a legmesszebbmenőkig engesztelhetetlenül és kérlelhetetlenül" képviseli a magyar érdekeket az Európai Unióban. "A legfontosabb a globális nyomulás elleni küzdelem, amely már nemcsak gazdasági téren próbálja leuralni a világot, hanem egyre erőteljesebben ideológiai oldalról is. Ez lesz a fő üzenet, harc a globális nemzetpusztító erők ellen és a magyar érdekek mindenek felett való védelme" – mondta Borvendég Zsuzsanna.

Az esélyeiről úgy vélekedett, hogy a Mi Hazánk olyan célokat tűzött a zászlajára, amivel minden jóérzésű magyar embert meg tud szólítani, ezért ezen a választáson is jól kell szerepelnie. Arról egyelőre nem foglalt állást, hogy az Európai Parlamentben melyik frakcióba ülne be, mert azt tartja fontosnak, hogy előretörjenek a jobboldali, a nemzeti szuverenitást zászlójukra tűző erők. "Remélhetőleg áttörés lesz a választási eredmény, és sokan fogunk ilyen elhivatottsággal bekerülni a parlamentbe, utána lehet arról tárgyalni, hogy ki milyen frakcióba érkezik" – tette hozzá.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Megérkezett a kínai elnök Budapestre
videó, képek

Megérkezett a kínai elnök Budapestre

Este kilenc óra előtt szállt le Hszi Csin-ping gépe a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren. Orbán Viktor és Lévai Anikó fogadta az elnöki párt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.09. csütörtök, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Felemás zárás a tőzsdéken

Felemás zárás a tőzsdéken

Szerda reggel kedvezőtlen hangulatban telt a kereskedés Ázsiában, ezt követően pedig ugyan reggel jó hangulatban indult a nap Európában, de a déli órákra megtorpant az emelkedés. A magyar tőzsde ma alulteljesítő volt, ami elsősorban az OTP eséséből adódott. A hazai nagypapírok közül nagyot ralizott azonban a Mol, a befektetők megkönnyebbültek a hírre, hogy a kormány szerint az üzemanyagkereskedők eleget tettek a kormány kérésének az elmúlt két hétben. Egyre rosszabra fordul a hangulat az amerikai tőzsdéken, nem kizárt, hogy megszakad ma az öt napja tartó emelkedő széria.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×