eur:
392.8
usd:
369.13
bux:
67289.07
2024. április 13. szombat Ida
A közösségi autómegosztó szolgáltatás, a GreenGo egyik autója halad a Lánchíd utcában 2016. december 29-én. A kizárólag elektromos meghajtású autókkal a fővárosban indult, GPS-alapú szolgáltatás regisztráció után vehető igénybe. A felhasználók az okostelefonjukra telepített applikációval találhatnak leparkolt, szabad autót a közelükben. A jármű lefoglalása után gyalog kell elmenniük az autóhoz, amely csak egy PIN-kóddal indítható el. Az úti cél elérése után az autót a közlekedési szabályok betartásával bárhol le lehet állítani és ott lehet hagyni a szolgáltatási területen belül. A gépkocsikat a vállalat szakemberei töltik a városszerte ingyenesen igénybe vehető elektromos töltőállomásoknál. Az autók takarítását, szervizelését a gépkocsik márkaszervizében végzik. A szolgáltatás Budapesten jelenleg 70 autót kínál a bérlőknek.
Nyitókép: MTI/Szigetváry Zsolt

Meglepő változás a budapesti utakon – új autók tarolnak

Megugrott az autómegosztók használata a fővárosban.

A három hazai carsharing szolgáltató, a GreenGo, a wigo (korábban Share Now) és a Mol Limo autóival indulásuk óta összesen több mint 70 millió kilométert tettek meg felhasználóik. 2023-ban a három hazai autómegosztó felhasználóinak száma 25-30 százalékkal nőtt, ezzel párhuzamosan a vezetésszám és a megtett kilométerek száma is hasonló arányban emelkedett. A wigo autóival például 175-ször kerülték meg a Földet a felhasználók – írja a vezess.hu.

Tavaly a magáncélú használatnál nagyobb arányban nőtt a carsharing üzleti célú használata, a három szolgáltatónál együtt átlagosan 65 százalékkal. Budapest útjain összesen közel 1500 autóval lehet útnak indulni perc és/vagy kilométer alapon, melyek átlagéletkora szolgáltatótól függően 1-3 év, míg a magántulajdonú autók esetében ez csaknem 16 év.

A budapesti carsharing flotta több mint 40 százaléka tisztán elektromos hajtású (a GreenGo esetében 100 százalékban elektromos), de számos hibrid modell is megtalálható a kínálatukban. A carsharing szolgáltatók és a Jövő Mobilitása Szövetség közös célja, hogy a jövőben a megosztott autók számára is engedélyezzék a lakossági parkolóhelyeken történő parkolást Budapesten.

Címlapról ajánljuk
Marozsán Fábián az Arénában: büszke vagyok arra, amit elértem, de nem vagyok sztár

Marozsán Fábián az Arénában: büszke vagyok arra, amit elértem, de nem vagyok sztár

Marozsán Fábián az ATP-világranglista 37. helyezett játékosa az InfoRádió Aréna című műsorának vendége, és elmesélte, hogyan lett belőle teniszező, milyen hullámvölgyek voltak a pályafutásában és mennyire változtatta meg az életét a Carlos Alcaraz elleni tavaly májusi győzelem. Kiderült, hogy melyik borítást szereti a legjobban, hány versenyen játszana a szíve szerint, és minek örülne tíz év múlva.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.15. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 13. 20:05
×
×
×
×