eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
A Sándor-palota által közreadott képen Novák Katalin köztársasági elnök újévi köszöntőjének televíziós felvételén a Sándor-palotában 2023. december 29-én.
Nyitókép: Sándor-palota

Törvénymódosítást kezdeményeznek az államfői kegyelmi ügy után

Már három ellenzéki párt is törvénymódosítást kezdeményez a böcskei pedofilügyben született elnöki kegyelem miatt. A Fidesz frakcióvezetője arra emlékeztetett, hogy a baloldal négy éve nem szavazta meg a pedofilellenes törvényt.

A Párbeszéd után az LMP is szeretne arról törvénymódosítást, hogy nagykorú elkövető esetében a miniszteri előterjesztést és az elnöki kegyelemről szóló döntést is kötelező legyen nyilvánosságra hozni. A párt egy közérdekű adatigénylést is benyújtott az Igazságügyi Minisztériumnak.

„Ahogyan a Budaházy-ügyben, újfent

kikérjük a kegyelmi döntés alapjául szolgáló dokumentációt és döntéselőkészítő anyagokat,

kikérjük az igazságügyminiszter felterjesztését, továbbá elvárjuk az államfőtől, hogy nyilatkozzon személyesen ő is, és indokolja meg döntését” − mondta Süveg Anna, a párt szóvivője.

Az LMP összehívná az Országgyűlés igazságügyi bizottságának rendkívüli ülését is, amelyen Varga Judit korábbi igazságügyi minisztert hallgatnák meg.

A Mi Hazánk is kezdeményezett egy törvénymódosítást, ők jogszabályba foglalnák, hogy a pedofilok nem kaphassanak elnöki kegyelmet.

A Demokratikus Koalíció megfosztási eljárást indítana Novák Katalin államfő ellen.

A Momentum pedig tüntetést szervez a Sándor-palota elé.

A Párbeszéd, a Jobbik és az MSZP egyaránt lemondásra szólította fel a köztársasági elnököt, aki korábban egy más témában tartott sajtótájékoztatón újságírói kérdésre válaszolva ezt mondta az ügyről:

„Undorodom a pedofíliától, és az egyik leggusztustalanabb, legsúlyosabb bűncselekménynek tartom. Az én elnökségem alatt nem volt és nem is lesz kegyelem a pedofiloknak, ez így volt ebben az esetben is. Van egy jogszabályi rendelkezés, amelynek tekintetében az elnöki kegyelmi döntések indokolása nem nyilvános” − mondta Novák Katalin, majd hozzátette: „Ennek megfelelően természetes, hogy minden kegyelmi döntés felvet kérdéseket, és ezek adott esetben megválaszolatlanok maradnak. Az elmúlt napokban egy olyan politikai kampánynak vagyunk tanúi, amely rengeteg valótlan állítást tartalmazott. Minden kegyelmi döntésre igaz az is, hogy természeténél fogva megosztó, és én az előbb terjesztett több száz kegyelmi kérvényről minden esetben igyekszem a leginkább körültekintően dönteni. Együtt érzek a pedofília minden áldozatával” − fűzte hozzá a köztársasági elnök.

A Fidesz parlamenti frakcióvezetője azt írta a Facebook-oldalán, hogy a kegyelmezési jog kizárólag az államfőt illeti meg, függetlenül attól, hogy külön-külön egyetértünk-e vele vagy sem. Kocsis Máté emlékeztetett arra, hogy a baloldal 2021-ben nem szavazta meg a pedofilellenes törvényt.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 28. 10:40
×
×
×
×