eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi
Novák Katalin köztársasági elnök katonai tiszteletadás mellett fogadja Vahagn Hacsaturján örmény köztársasági elnököt az Országház előtt, a Kossuth Lajos téren 2024. február 6-án. Az államfő mögött főhadsegédje, Kun Szabó István vezérőrnagy.
Nyitókép: MTI/Illyés Tibor

Novák Katalin: minden kegyelmi döntés természeténél fogva megosztó

Minden kegyelmi döntésre igaz, hogy természeténél fogva megosztó – mondta a köztársasági elnök egy, az örmény elnökkel közösen tartott sajtótájékoztatón. "Elnökségem alatt nem volt, és nem is lesz kegyelem a pedofiloknak, ez így volt ebben az esetben is. A pedofilok elleni szigorú fellépésnek, a pedofilok nyilvántartásának a bevezetésének én voltam az egyik leghangosabb élharcosa annak idején." - tette hozzá a K.Endre kegyelmi ügyét érintő újságírói kérdésre.

Novák Katalin köztársasági elnök kedden megbeszélést folytatott Vahagn Hacsaturjánnal, az Örmény Köztársaság elnökével Budapesten. A megbeszélés témája volt a béke kérdése a világban, a magyar humanitárius segítségnyújtás Örményországnak, demográfiai problémák, a kétoldalú kapcsolatok fontossága, a kisebbségek helyzete, valamint Örményország európai perspektívája – közölte sajtótájékoztatóján az államfő.

Novák Katalin emlékeztetett: Örményország és Magyarország között a diplomáciai kapcsolatok 2022 végén indultak újra, s a rendszerváltozás óta második alkalommal látogatott örmény elnök Magyarországra. A köztársasági elnök az orosz-ukrán és a Közel-Keleten zajló háborúval kapcsolatban felhívta a figyelmet arra, hogy a végső cél a béke elérése, a tűzszünet és a béketárgyalások, majd a hosszútávú béke megvalósítása.

Novák Katalin elmondta: fontos összekötő kapocs a két nemzet között a Magyarországon élő örmény kisebbség, amely 2011 és 2023 között 2 milliárd forint támogatásban részesült. Az itt élő örmény kisebbség erősödik, fejlődik, érvényesíhetik jogaikat, létszámuk 2011-hez képest 18 százalékkal nőtt. Kitért arra is: a kereskedelmi kapcsolatokban is látható pozitív előrelépés, 20 év alatt a kereskedelmi forgalom tizenegyszeresére, 29 millió dollárra emelkedett.

Kérdésre válaszolva kifejtette: Svédország NATO-csatlakozásának mielőbbi ratifikációja mellett áll, s állt korábban is. Novák Katalin elmondta, hogy tegnap telefonon egyeztetett Ulf Christersson svéd miniszterelnökkel, és megerősítette a Magyarországra szóló meghívását. "Arra bátorítottam, hogy jöjjön el mielőbb Magyarországra, hogy tudjunk beszélni, hogy tudjanak a miniszterelnökkel is beszélni, és mutassa azt a szándékot is, hogy nekik is mennyire fontos a magyar képviselők meggyőzése."

A K.Imre ügyében született elnöki kegyelmet érintő újságírói kérdésre azt mondta: három gyermek édesanyjaként is a magyar családok és a gyerekek mellett áll. Hangsúlyozta, hogy undorodik a pedofíliától, és az egyik leggusztustalanabb, legsúlyosabb bűncselekménynek tartja. "Elnökségem alatt nem volt, és nem is lesz kegyelem a pedofiloknak, ez így volt ebben az esetben is. A pedofilok elleni szigorú fellépésnek, a pedofilok nyilvántartásának a bevezetésének én voltam az egyik leghangosabb élharcosa annak idején."

Az elnök hozzátette, hogy jogszabályi rendelkezés miatt, az elnöki kegyelmi döntések indokolása nem nyilvános. Így természetes az, hogy minden kegyelmi döntés felvet kérdéseket, és ezek a kérdések adott esetben meg is maradnak, vagy megválaszolatlanok maradnak.

"Az elmúlt napokban egy olyan politikai kampánynak vagyunk tanúi, amely rengeteg valótlan állítást tartalmazott. Minden kegyelmi döntésre igaz az is, hogy természeténél fogva megosztó, és én az elém terjesztett több száz kegyelmi kérvényről minden esetben igyekszem a leginkább körültekintően dönteni. Együttérzek a pedofília minden áldozatával, és amennyiben valakinek akár kormányoldalról, akár ellenzéki oldalról valóban olyan szándéka van, hogy érdemben lépjünk fel még hatékonyabban a pedofíliával és a pedofil bűncselekmények elkövetőivel szemben, akkor annak partnere vagyok most is, és partnere leszek a jövőben is" - zárta válaszát a köztársasági elnök.

Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rendszeresen monitorozza az általános többlethalálozás alakulását idehaza a Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Survaillance Központja. A napokban megjelent gyorselemzésükben a járványügyi szakemberek kiemelték: 2023 utolsó heteiben 7% többlethalálozás volt megfigyelhető a 2014-2019-es (vagyis Covid-járvány előtti) évek azonos időszakához képest. Az idősek esetében sajnos ebből a szempontból még súlyosabb volt a tavaly év vége.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×