eur:
389.03
usd:
362.04
bux:
67970.16
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Close up of a pharmacist working
Nyitókép: Getty Images/ Marko Geber

Májustól nem szükséges, hogy gyógyszerész is legyen a kis gyógyszertárakban

Az újonnan napvilágot látott miniszteri rendelet értelmében elég, ha a szakember telefonon tanácsot ad.

Több mint fél évvel a vitára bocsátás után adta ki új rendeletét a belügyminiszter, nem törődve a legilletékesebb szakmai szervezet, a Magyar Gyógyszerész Kamara tiltakozásával - írja a HVG.

Ahogy arról korábban az Infostart is beszámolt, egy rendelettervezet alapján a nem minden patikában lenne kötelező a gyógyszerész jelenléte, a vidéki fiókgyógyszertárak szakasszisztensekkel is működhetnének. A Magyar Gyógyszerészi Kamara elutasította a tervezetet, szerintük a jogszabálymódosításnak beláthatatlan következményei lehetnek a betegbiztonságra nézve.

A végleges jogszabály a kedd esti Magyar Közlönyben jelent meg. A lényege, hogy megengedik:

a fiókgyógyszertár nyitvatartási idejében néhány kivételtől, például a helyszínen történő gyógyszerkészítéstől eltekintve a gyógyszerész személyesen ne legyen jelen, „azonban hír- vagy távközlési eszköz útján legfeljebb 15 percen belül elérhető, és az eszközön keresztül a gyógyszertári feladatokba távkapcsolat útján bevonható”, felvilágosítást, irányítást, tájékoztatást ad.

"Az ehhez szükséges személyi és technikai feltételek biztosítása a gyógyszertár működtetőjének feladata." A gyógyszerbiztonsági ellenőrzést is távfelügyeletben végezhetik majd, és így figyelmeztethetnek például az azonos hatóanyagú, de eltérő nevű készítmények párhuzamos szedésével járó kockázatokra is.

Mint azt a lap írja, a Magyar Gyógyszerész Kamara már tavaly júliusban elhibázottnak tartotta a javaslatot, ám a jelek szerint a minisztérium ezt nem vette figyelembe.

Hankó Zoltán, a kamara elnöke szerint semmilyen gyógyszertár nem működhet gyógyszerész jelenléte nélkül, mert „ez alapvető gyógyszer- és betegbiztonsági kérdés”. Igaz, az intézkedéssel a gyógyszertári vállalkozások jelentős költségmegtakarítást érhetnek el, különösen azok, amelyek több gyógyszertárat működtetnek.

"A tervezet megvalósulása elsődlegesen a gyógyszertári láncoknak kedvező (minél nagyobbak, annál inkább), holott a javaslat elvileg a vidéki gyógyszerellátás terheit akarja csökkenteni" - írta az elnök.

A kamara szerint inkább az jelenti a gondot, hogy a szabályozás nem tesz különbséget a fiókgyógyszertárak között, ugyanis vannak köztük olyanok, melyek minden nap nyitva vannak, és olyanok is, amik csak hetente 2-3 alkalommal, 2-3 órára biztosítanak ellátást.

A lap beszámol róla, hogy a szakmai testület már 2020 elején komplett javaslatcsomagot adott le az akkori Emberi Erőforrások Minisztériumának, amely álláspontjuk szerint érdemben javíthatta volna az egészen kis települések gyógyszerellátását, beleértve azokét, ahol nincs semmilyen működő gyógyszertár. A lehetséges megoldások között szerepelt például a mozgó gyógyszertárak, a házhoz szállítás, valamint az úgynevezett „gyógyszerszoba” létrehozása is. Erről azonban az Emmi semmilyen tárgyalást nem tartott a kamarával.

Címlapról ajánljuk

Biztosra veszik: orosz ügynökök robbantottak Csehországban

A cseh Szervezett Bűnözés Elleni Központ vizsgálata megerősítette, hogy a vrběticei lőszerraktárak elleni, közel tíz évvel ezelőtti robbantás mögött az orosz katonai titkosszolgálat, a GRU állt. A külföldi kémek célja a fegyverek és lőszerek eljuttatásának megakadályozása volt olyan területekre, ahol az orosz hadsereg katonái tevékenykednek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×