eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Close up of a pharmacist working
Nyitókép: Getty Images/ Marko Geber

A szaktárca megmentené azokat gyógyszertárakat, melyek a bezárást fontolgatják - mondja az államtitkár

Az egészségügyi államtitkárság szerint nem veszélyeztetné a betegbiztonságot, ha a jövőben gyógyszerészek nélkül is működhetnének fiókgyógyszertárak.

"Régóta fennálló probléma, hogy a kistelepüléseken egyre romlik a gyógyszerhez való hozzájutás lehetősége. Nagyon sok kis gyógyszertár zárt be az elmúlt időszakban, akik nem tudták biztosítani a gyógyszerellátást azokon a településeken, ahol eddig egyedüli gyógyszertárként voltak jelen" – mondta az InfoRádióban Bidló Judit, egészségügyért felelős helyettes államtitkár.

Ezen gyógyszertárak egy része fiókgyógyszertár, ami azt jelenti, hogy tartozik hozzájuk egy felelős gyógyszertár, aki minden szakmai támogatást megad, hogy a kistelepüléseken napi néhány órában – nem is nyolc órában – biztosítsa a gyógyszerellátást a településen lévőknek.

Bidló Judit azt mondta, amikor megpróbálták feltérképezni a probléma okát, rögtön megnézték, milyen feltételei vannak egy gyógyszertár működésének. Az egyik legnagyobb probléma, hogy gyógyszerész folyamatos jelenlétét kell biztosítani a fiókgyógyszertárban még akkor is, ha az csak napi néhány órában üzemel. Eközben a tevékenységek jelentős része csak a gyógyszerek kiadására korlátozódik, illetve esetleg a vény nélküli gyógyszerek esetén bizonyos információval láthatják el a betegeket például a meghűlés, fejfájás kezelésére vonatkozóan.

Egyeztetések után megszületett az a javaslat, hogy

csak és kizárólag a fiókgyógyszertárakban megteremtsék annak lehetőségét, hogy működhessen a gyógyszertár úgy is, ha nincs ott állandóan gyógyszerész.

A javaslat szerint ehhez az anyagyógyszertár biztosítana távfelügyeletet, és a gyógyszerészt bármikor be lehetne vonni a konzultációba. Ha felmerül olyan kérdés, ami meghaladja az egyébként már évek óta nagy gyakorlattal rendelkező asszisztens kompetenciáját, akkor fel lehet hívni a gyógyszerészt, és lehet vele konzultálni hasonlóan, mint ahogy most nagyon sok beteg már telefonon konzultál a háziorvosával a gyógyszeres kezeléséről.

A tervezett jogszabályváltozást nem mindenki támogatja, ugyanis a Magyar Gyógyszerészi Kamara az InfoRádiónak azt nyilatkozta: gyógyszerész nélkül súlyosan sérülhet a betegbiztonság. Szerintük a szakasszisztenseknek jelenleg nincs is meg a hatáskörük az összes szakmai feladat ellátására.

"Alapvetően az elsődleges cél az volt, hogy megmaradjanak azok a gyógyszertárak, amelyek bezárást most fontolgatják, és továbbra is biztosítani tudjuk a lakosságnak a lakóhelyhez közeli gyógyszerellátást.

Nyilvánvalóan az a célunk, hogy a lehető legtöbb helyen legyen gyógyszerész, és ennek érdekében beleteszünk a jogszabályba olyan feltételeket, amelyek arra ösztönzik a gyógyszertárakat, hogy amennyiben lehetséges, akkor biztosítsák a gyógyszerész jelenlétét a fiókgyógyszertárban" – jelentette ki Bidló Judit.

Mint mondta, amikor ezt már nem tudják semmilyen szinten megoldani, akkor lennie kell lehetőségnek, hogy a felírt gyógyszereket a beteg a saját lakóhelyén is kiválthassa. Ha gyógyszerészi gondozást igényelne a beteg, vagy részletesebb konzultációra szeretne menni – ami a tapasztalatok szerint az esetek kisebb részében történik meg – erre lesz lehetősége akár telefonon, vagy bemenve a közeli városba az anyagyógyszertárban tanácsot kérni.

Jelenleg még a véleményeket dolgozzák fel a rendeletről, és ezután születik döntés a pontos bevezetés üteméről.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kitört a kullancspánik Magyarországon: mutatjuk, mire kell figyelni

Kitört a kullancspánik Magyarországon: mutatjuk, mire kell figyelni

Már most nagyon oda kell figyelnie minden túrázónak és kertészkedőnek, mert az enyhe tél miatt a korábbiakhoz képest sokkal több kullanccsal lehet találkozni a kirándulóhelyeken, valamint a kertes házak udvarain is. A Magyar Kullancsszövetség elnöke azt mondta az InfoRádióban, hogy az aranysakálok két, Hyalomma nemzetségbe tartozó kullancsfajt hurcoltak be Európába, amelyek nagyon veszélyesek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×