eur:
391.93
usd:
359.33
bux:
72253.66
2024. július 13. szombat Jenő
Color image of traffic photograph, one of modes of transportation, include air, rail, road or water. Photograph taken with Canon DSLR camera and shot in day light and edited in Photoshop sharpened and color correction made.
Nyitókép: tttuna/Getty Images

A kormányhivatal eltörölné a teherautók fővárosi behajtási díját – az önkormányzat nem ért egyet

A vita a Fővárosi Közgyűlés január végi ülésén is téma lesz.

Budapest Főváros Kormányhivatala a teherforgalmi behajtási díj eltörlésére hívta fel a fővárosi önkormányzatot. Kiss Ambrus általános főpolgármester-helyettes ezt elfogadhatatlannak nevezte. Mint elmondta, 2011-ben született egy önkormányzati rendelet, amely alapján forgalomszabályozási eszközként az önkormányzat díjfizetési kötelezettséget alkalmazott tehergépjárművekkel szemben. Mint mondta,

ha drága az áthaladás a nem célforgalom számára Budapesten, akkor a tehergépjárművek logikusan el fogják kerülni a fővárost.

Úgy fogalmazott, most "felébredt" a kormányhivatal több mint egy évtized után, és azt állítja, hogy ez az önkormányzati rendelet nem volt szabályos és meg kell szüntetni. Kiss Ambrus leszögezte, a fővárosi önkormányzat határozott álláspontja, hogy 2011-ben a városvezetés helyesen döntött, volt hozzá felhatalmazása is, és vitatják a kormányhivatal álláspontját. Hozzátette, ha kell, a bíróságra viszik az ügyet, és egyben felterjesztési joggal élve kérik a törvényhozótól, hogy tisztázza a jogi kérdést, adja meg egyértelműen az önkormányzatok számára azt a felhatalmazást, ami a kormányhivatalt is megnyugtatja a jövőre nézve.

Kijelentette: Budapest teherforgalma nem növekedhet a kormányhivatal döntése miatt.

A fővárosi közgyűlés idén először szerdán ül össze.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.15. hétfő, 18:00
Resperger István
ezredes, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Jó napot zártak az amerikai tőzsdék

Jó napot zártak az amerikai tőzsdék

Tegnap az amerikai inflációs adatok közlését követően egy nagyobb profitrealizálás vette kezdetét Amerikában, az esést a Nasdaq vezette: a főként technológiai cégeket tömörítő index több mint 2 százalékot zuhant.Ezt követően Ázsiában is főként estek a tőzsdék: az esést a jappán Nikkei vezette. Ennek ellenére Európában jó hangulatban telik a kereskedés, a vezető indexek erősödnek, és a BUX is felfelé vette az irányt, délután pedig már Amerikában is emelkednek a tőzsdék a csütörtöki esést követően.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×