eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Fence wire mesh barbed wire, seamless vector silhouette
Nyitókép: Nosyrevy/Getty Images

Itt a magyar válasz a Frontex-vezér ötletére

Brüsszelnek még csak szándékában sem áll megvédeni Európa határait az illegális migrációtól - írta szerdai Facebook-bejegyzésében Zsigmond Barna Pál, az Európai Uniós Ügyek Minisztériumának parlamenti államtitkára, aki elkeserítőnek tartja, hogy az európai határvédelemért felelős szerv, a Frontex vezetője szerint nem lehet feltartóztatni a bevándorlást.

Az államtitkár a bejegyzésében abszurdnak nevezte, hogy miközben az európai határvédelemért felelős hivatalos szerv feladata az lenne, hogy megvédje Európát az illegálisan érkező migránsok tömegétől, a Frontex igazgatója úgy nyilatkozott a Welt am Sonntag nevű német lapnak, hogy "semmi sem tartóztathatja fel az embereket a határok átlépésében, se fal, se kerítés, se tenger, se folyó".

Hans Leijtens azt tervezi, hogy az egész európai migrációs vitát új irányba tereli, melynek sarkalatos pontja lenne a több emberség, illetve az idegenektől való félelem és az előítéletek visszaszorítása. Mindezt egy négylépcsős tervvel kívánja elérni: először is meg kell nehezíteni, hogy az emberek embercsempészek segítségével útra keljenek, és több legális útvonalra lenne szükség az EU-ba való bejutáshoz. Hatékonyabbá tenné a menedékkérelmek feldolgozását és a kiutasítottak tényleges kitoloncolásában a Frontex részvételét is felajánlotta. Mindemellett mélyebb ismereteket kell szerinte szereznie az EU-nak arról, kik lépik át a határait.

Minderre reagálva Zsigmond Barna Pál "elkeserítőnek" tartja, hogy az elviekben az európai határok megvédéséért felelős vezető ennyire alkalmatlannak gondolja a saját maga által vezetett hatóságot arra, hogy megvédje Európa határait a bevándorlástól.

Szerinte ugyanakkor a "következetes magyar bevándorláspolitika" működik, Magyarország nem hagyta, hogy "bevándorlóországgá" tegyék.

"Megépítettük a kerítést, fenntartjuk a határvédelmet, bevezettük a jogi határzárat, elutasítjuk Brüsszel bevándorláspárti politikáját, ellenezzük az Európát elárasztó illegális migránsok szétosztását, betelepítését és a migránsgettók létrehozását" - rögzítette, hangsúlyozva, hogy a kormány ezután is kiáll Magyarország szuverenitásáért és a határok védelméért.

Az államtitkár úgy véli: ha Brüsszel is véget vetne a bevándorláspárti politikának, akkor "se falon, se kerítésen, se tengeren, se folyón" nem tudnának átjönni az illegálisan érkező migránsok. Szerinte azonban Brüsszel mostani vezetése és a baloldal "elkötelezett a Soros-terv végrehajtása mellett", és a napokban tett újabb brüsszeli nyilatkozat világított rá arra is, hogy a Magyarország ellen indított politikai támadások egyik fő oka a magyar bevándorláspolitika.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 20:16
×
×
×
×