eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Nyitókép: itbusiness

Pórul járhat a dolgozó, ha nem ellenőrzi rendszeresen ezeket az adatait! - figyelmeztet a NAV

Több mint egymillió ember jogviszonyát kell felülvizsgálnia a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak.

Vágujhelyi Ferenc, a NAV elnöke a Magyar Nemzetnek arról beszélt, hogy fontos feladat áll a szervezet előtt: le kell zárniuk az úgynevezett hibásan nyitva maradt jogviszonyokat. Ilyen helyzet két esetben alakulhat ki.

Az egyik, hogy a munkavállalót nem jelentik ki, amikor elhagyja egy munkahelyét. Lehet, hogy az érintettek egy részének azóta sincs állása, de az is megeshet, hogy már a sokadik munkahelyükön vannak. Mindenesetre a hivatalos adatok futó, élőnek látszó jogviszonyt mutatnak, holott az a valóságban már esetenként réges rég nem az - mondta a NAV-elnök. Számításaik szerint

meghaladja az egymilliót az ilyen jogviszonyok száma.

A rendezést már elkezdték. Kiemelte: ebben az esetben a munkavállalót nem érte hátrány, egyszerűen egy hivatalos mozzanat, a kijelentés elmaradt, amit pótolni kell.

Ha viszont nem a kijelentés a probléma, hanem az, hogy az érintettet nem jelentették be, komoly kár érhette a dolgozót.

"A munkavállalótól ugyanis a munkáltató levonja a járulékokat, azt azonban nem fizeti be az államkasszának, így az érintett nem szerez jogot a társadalombiztosítás ellátásaira, elsősorban is nyugdíjra. Az efféle helyzet úgy kerülhető el a legkönnyebben, ha a munkavállalók rendszeresen ellenőrzik helyzetüket. Ezt pedig manapság nagyon egyszerűen el lehet végezni a NAV telefonos applikációjával a NAV-Mobilban, ez legfeljebb egy-két perc. Fejlesztésünk már jó ideje elérhető. Érdemes mindenkinek időről időre rákattintania saját adataira, hiszen az egészségügyi ellátás és a nyugdíj, ilyen értelemben a jövő múlhat rajta" - figyelmeztet Vágujhelyi Ferenc.

Mint mondta, ha valaki úgy találja, hogy adatai hiányosak, hogy nincs bejelentve, jelezze munkáltatójának. Ha nem jut eredményre, keresse az adóhivatalt!

Címlapról ajánljuk

Nagy meglepetés várható az áprilisi diktálós gázszámláknál

A fura április, sőt tavasz miatt meghökkentő gázszámlákat kaphatnak a diktálós fogyasztók. Mindez azért érdekes, mert ezrek kaptak az elmúlt két hónapban mínuszos számlákat főleg a nagy meleg miatt. Az elmúlt 10 nap szokatlan hidege fordított esetek is hozhat. Megpróbáljuk elmagyarázni, hogy miért.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×