eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Nyitókép: Facebook/Szijjártó Péter

Óriási változás jön a szlovák-magyar határnál, a közlekedés és az egészségügy is érintett

Küszöbön áll a szlovák miniszterelnök budapesti hivatalos látogatása, ahol az egyik fő napirendi pont az lesz, hogy a határ menti közlekedés újragondolásával hogyan lehetne segíteni a határ két oldalán élőket.

Mint arról az Infostart is beszámolt, Robert Fico szlovák államfő január 16-án, kedden Magyarországra látogat, Budapesten találkozik Orbán Viktorral. A tárgyalások témájáról egyelőre nem látott napvilágot hivatalos közlés.

Most Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter egy interjúban elmondta: a megbeszélések egyik fókusza a határ menti közlekedés újragondolása lesz.

Példaként megemlítette: jó lenne például, ha Drégelypalánkig közlekedő autóbusz átmenne a túloldalra is, vagy a szlovákoknál az Ipoly híd végéig közlekedő autóbusz átjönne és Magyarországon fordulna meg. Vagy van például három vasúti átkötés Közép-Szlovákia és Közép-Magyarország között, de nincs rajtuk vonatközlekedés, azt újra lehetne indítani. Szerinte az ilyen fejlesztések nem jelentenek nehézséget, "csak akarat kérdése" az egész.

Hasonló együttműködést látna jónak például az egészségügy vagy a katasztrófavédelem területén. Példaként a riporter megemlítette a magyarországi Hont települést, amelynél szintén híd köti össze a két országot, viszont hogyha valamilyen tűzeset történik Honton, akkor a legközelebbi szlovákiai tűzoltóság, ahonnan segítség érkezhet, 30 percre van, szemben a szlovákiai Ipolyságé (Sahy), ami három-négy percre. Hasonló a helyzet az egészségügy terén például a Balassagyarmathoz közeli szlovák régióban, ahonnan a magyar város kórháza sokkal gyorsabban elérhető, mint a legközelebbi szlovák.

Ezzel kapcsolatban egy jó, már működő együttműködést említett Szijjártó Péter, Párkány és Esztergom vonatkozásában, ahol a legnagyobb szlovákiai egészségbiztosító vállalatnak van szerződése az esztergomi kórházzal, ezért ha valaki Párkányban rosszul lesz, akkor áthozhatják az esztergomi kórházba.

"Az élet normális rendjéhez az tartozna, hogy ha az ember rosszul lesz, akkor a földrajzilag legközelebb eső kórházba viszik, mert akkor a legnagyobb esélye a gyógyulásra meg a túlélésre. Ezt is fel fogjuk vetni természetesen, hogy adjunk az életnek teret a határ mentén is. És hogyha egy tűzoltóállomás egy kilométerre van, vagy egy kórház is egy kilométerre van, a másik meg harmincra, akkor inkább az egy kilométerre lévőt használjuk, ne a harminc kilométerre lévőt" - fogalmazott.

Címlapról ajánljuk
„Fegyverkezési verseny” van a baktériumok és az emberiség között – nem mi állunk győzelemre

„Fegyverkezési verseny” van a baktériumok és az emberiség között – nem mi állunk győzelemre

Pál Csaba akadémikus biológus és csapata az Európai Kutatási Tanács támogatásával azt vizsgálják a következő években, hogy az újonnan fejlesztett antibiotikumok mennyire hatékonyak az ellenálló baktériumokkal szemben. A HUN-REN SZBK Biokémiai Intézetének tudományos tanácsadója az InfoRádióban elmondta: mivel a baktériumok egyre jobban képesek alkalmazkodni az antibiotikumokhoz, ma már sokkal veszélyesebbek, mint korábban.

Nagy meglepetés várható az áprilisi diktálós gázszámláknál

A fura április, sőt tavasz miatt meghökkentő gázszámlákat kaphatnak a diktálós fogyasztók. Mindez azért érdekes, mert ezrek kaptak az elmúlt két hónapban mínuszos számlákat főleg a nagy meleg miatt. Az elmúlt 10 nap szokatlan hidege fordított esetek is hozhat. Megpróbáljuk elmagyarázni, hogy miért.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×