eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Nyitókép: Pexels

Totyik Tamás: az Európai Bizottságnak nem lesz elegendő a kormány pedagógus-béremelése

Januártól átlagosan 32,2 százalékkal emelkedik a pedagógusok bére. A pályakezdő gyakornokok fizetése bruttó 400 000 forintról 528 800 forintra emelkedik, ennél kevesebbet más pedagógusok sem kereshetnek. Totyik Tamás, a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke szerint ha a kormány meg akarja kapni az emelésre fordítható uniós forrást, még idén újabb bérkorrekciónak kell jönnie.

Amekkora bértömeget kapott decemberben egy adott oktatási intézmény, annak a 32,2 százalékával emelt összeget fogja megkapni a januári bérek kifizetése során, február első hetében; Totyik Tamás, a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke az InfoRádióban elmondta, az intézményvezető a tankerület vezetőjének – egyházi fenntartás esetén az egyház – jóváhagyásával osztja szét az összeget.

"Két szempontot figyelembe kell vennie az iskola igazgatójának: plusz 2 százalékot kell kapniuk az egyetemi diplomával rendelkezőknek, és plusz 4 százalékot kell kapniuk a természettudományos tárgyakat, illetve matematikát oktató pedagógusoknak. Bár itt a szakszervezetünknek kimondottan hiányérzete van, az idegen nyelvet tanító kollégák és a gyógypedagógusok, fejlesztő pedagógusok körében is nagyon nagy hiány van" – mutatott rá Totyik Tamás.

Az érdekképviselet vezetője bérfeszültségre számít, ezért arra ösztönözne minden munkáltatót, hogy a lehető legmagasabb összeget kapja meg mindenki.

"A kormány a negatív eltérítést és a differenciálás kérdését valamennyire befagyasztotta, mi is arra kérünk mindenkit, hogy a 32 százalékhoz közeli béremelést próbálja megadni, mert annyira alacsony a pedagógusok bére a diplomás átlagkeresetekhez képest" – szögezte le. Majd ha a teljesítményértékelést bevezetik, akkor kellene szerinte differenciálni a tanárok között.

Hangsúlyozta, a mostani emelés az iskolák, óvodák technikai alkalmazottaira nem vonatkozik, bár a sztrájktárgyaláson "homályos utalást tett erre az államtitkár".

"A pedagógus-életpályatörvény alá tartozó összes pedagógus megkapja az emelést,

a gyermekvédelemben, az általános iskolákban, középiskolákban, óvodákban dolgozó kollégák, kivéve a szakképzést, mert az más törvény alá tartozik, bár Vitályos Eszter államtitkár és Pölöskei Gáborné szakképzésért felelős helyettes államtitkár is többször kiemelte, hogy a szakképzésben dolgozók is meg fogják kapni. Ez egyelőre csak ígéret" – mondta el Totyik Tamás.

Közben Gulyás Gergely kancelláriaminiszter arról beszélt egy interjúban, hogy technikai jóváhagyásra vár még a kormány a béremelés kapcsán az EU-tól. Ennek kapcsán megjegyezte, "kölcsönös bizalmatlanság" lehet az Európai Bizottság és a kormány közt, szóbeli egyezség van, és január harmadik hetében a pedagógusok már tudni fogják, hogy mekkora emelést kapnak.

Amiről viszont szerinte a rendeletben sincs szó, és Gulyás Gergely sem beszélt róla:

a forrásokat az Európai Uniótól akkor kapjuk meg, ha idén a diplomás átlagkereset 72 százalékát eléri a pedagógusbér.

"A mostani 32 százalékos emeléssel a szám csak megközelíti, de nem éri el a 72 százalékot, tehát jó lenne, ha a kormány egyértelműen nyilatkozna arról is most már, hogy a korrekciós lépéseket mikor akarja megtenni a KSH statisztikai számításai alapján, mert a nagyjából 500 000 forintos átlag a 850 ezer forintos bruttó átlagbérhez képest nem elegendő. Ezt a korrekciós lépést a kormánynak meg kell tennie, mert ha nem, akkor el fog úszni ez a forrás" – mondta a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Meglepően sok gyógyszerfüggő van Csehországban, rengeteg a depressziós gyerek is

Meglepően sok gyógyszerfüggő van Csehországban, rengeteg a depressziós gyerek is

Meghaladja az egymilliót a gyógyszerfüggők száma Csehországban. Legtöbbször egyszerűen beszerezhető, legális gyógyszerek, fájdalomcsillapítók, altatók, szorongásra és depresszióra alkalmazott tabletták okoznak függőséget. Az állam tud a problémáról, mégsem tesz ellene – állítja a Kábítószer-fogyasztást és Függőségeket Vizsgáló Nemzeti Központ.

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×