eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Egy dolgozó ügyféllel beszélget a Sberbank központi bankfiókjában Budapesten, a Rákóczi úton 2014. március 25-én.
Nyitókép: MTI/Mohai Balázs

Zárva van a bank? Lehet, hogy mégsem - elmagyarázzuk

A Magyar Nemzeti Banknak nincs egységes szabályrendszere, vagyis a hazai pénzintézetek a saját üzletpolitikájuk alapján döntik el azt, hogy egy-egy bankfiókjukban meddig teszik elérhetővé a pénztári szolgáltatást az ügyfeleik számára - mondta az InfoRádiónak a Magyar Nemzeti Bank felügyeleti szóvivője, Binder István.

Nincs a jegybanknak egységes szabályzata, előírása arra, hogy a bankok pénztárai meddig lehetnek nyitva, hogyan legyenek nyitva.

"Felügyeleti iránymutatás sincs. Egyetlen fontos szabály van csak: ha a hitelintézet megváltoztatja a fiókja nyitvatartási időpontját, bankszünnapra kerül sor vagy áthelyezik a fiókot, erről előzetesen valamennyi kommunikációs csatornán, amelyben az ügyféllel megállapodott, tájékoztatni kell" - mutatott rá Binder István.

Tehát lehetséges olyan, hogy egy bank 4-5-ig nyitva van, de a pénztári szolgáltatás csak 2-3-ig elérhető délután.

"És természetesen úgy is dönthet, hogy egy városban, ahol több fiókja van a banknak, eltérő nyitvatartást határoz meg. Azt lehet látni, hogy üzletpolitikai döntés alapján a bankok úgy okoskodnak, hogy forgalmasabb helyeken nagyobb létszámmal, későbbi órákban is nyitva vannak; plázákban, üzletközpontokban, csomópontoknál" - tette hozzá.

E helyeken akár szombaton is hozzáférhető személyes banki szolgáltatás, nincs tiltva.

Összegezve tehát:

ha egy nagyobb városban azt tapasztaljuk, hogy egy bank egy fiókja bezárt, az nem jelenti automatikusan, hogy mindegyik fiók pénztára zárva van.

Ebben egyébként segít az MNB is, honlapján van egy ingyenes fiók- és ATM-kereső, ott tudunk régiósan városra, bankokra, fiókokra keresni.

A panaszkezeléssel kapcsolatos ügyintézés "más tészta".

"Egyre inkább a digitális csatornák felé fordulnak az ügyfelek, ez az, ami mozgatja, át is alakítja a pénztárak nyitvatartását. Nagyon sok műveletet, tranzakciót az ügyfelek már okos ATM-ekkel, netbankon keresztül intéznek a hét bármely napján, bármely percben, 5 másodperces átutalással."

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kitört a kullancspánik Magyarországon: mutatjuk, mire kell figyelni

Kitört a kullancspánik Magyarországon: mutatjuk, mire kell figyelni

Már most nagyon oda kell figyelnie minden túrázónak és kertészkedőnek, mert az enyhe tél miatt a korábbiakhoz képest sokkal több kullanccsal lehet találkozni a kirándulóhelyeken, valamint a kertes házak udvarain is. A Magyar Kullancsszövetség elnöke azt mondta az InfoRádióban, hogy az aranysakálok két, Hyalomma nemzetségbe tartozó kullancsfajt hurcoltak be Európába, amelyek nagyon veszélyesek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×